loader
Több pályázatot nyújtott be Budakalász Város Önkormányzata

Több pályázatot nyújtott be Budakalász Város Önkormányzata

Két új pályázatot nyújtott be a napokban Budakalász Város Önkormányzata a Széchenyi Terv Plusz pályázati program keretében. Az elképzelések között további út- és infrastruktúra-fejlesztések szerepelnek, összesen több mint félmilliárd forint értékben. A gazdasági környezetünk és a járványhelyzet miatt Budakalászon is kizárólag sikeres pályázatokkal lehet fedezetet teremteni a jelentős fejlesztésekre.

A „Belterületi közutak fejlesztése” kategóriában benyújtott pályázatunk célja kettős. Egyrészt a Felsővár utca 31. és a Budai közti szakaszának felújítását; másrészt az „Omszk park kapuja” elnevezésű projektet, azaz a Tanító utca – Sport utca találkozása környékén a biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtését foglalja magában. A két fejlesztési cél összértéke 245 millió forint.

A Felsővár utca felújítása évtizedes adósság. Járda csak egy-két rövid szakaszon található és a vízelvezetés sincs megoldva. A vízkimosások az útburkolat szélén és a rövid járdában sok kárt okoztak az elmúlt évtizedben. Az utcában csapadékos, illetve fagypont alatti időjárás esetén a közlekedés balesetveszélyes, mivel az út íves, keskeny és meredek. A Kalász Suliba igyekvő gyerekeknek és a „Gyalogbusz utasainak” különösen nehéz itt biztonságosan közlekedni.

A Tanító és Sport utcák találkozásánál a Barát-patak hidja és kerékpáros-gyalogos tengely csatlakozása a gyalogosok, kerékpárosok és autósok számára szintén régóta körülményes és balesetveszélyes. Ennek megszüntetése a közeli közintézményt látogató családok miatt is szintén régóta sürgető feladat. Eddig megoldatlan volt a Sport utca déli és északi oldala között a biztonságos gyalogos és kerékpáros forgalom átvezetése is. A kerékpárosok mellett a gyalogosok is az úttesten közlekednek, figyelmeztető jelzések nélkül, több ponton is keresztezve a gépjárműforgalmat. A terület közvilágítása sem megfelelő, a Barát-patak és a Kahl am Main sétány közötti parkolás pedig rendezetlen.

TOP Plusz „Helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése” kategóriában az Egészségház bővítésére, gépészeti korszerűsítésére és új eszközök beszerzésére is pályázik a városvezetés.  Örömteli dolog, hogy Budakalászon egyre több a gyermek, ellátásuk azonban az egészségügyi infrastruktúra bővítését is szükségessé teszi. A beruházás során új gyermekorvosi rendelő, új fektető, kibővített gyermekváróterem, egy új védőnői tanácsadó szoba, új játszósarok, új baba-mama szoba; a tetőtérben pedig öltözők, teakonyha, tároló kerül. Az épületnél a parkolási lehetőség négy új parkolóval bővülhet. Az egész épület fűtésrendszere is megújul, de új orvosi műszerek, informatikai eszközök, bútorok és felszerelési tárgyak is beletartoznak a tervezett összesen 257,5 millió forintos beruházásba.

Friss hír, hogy a Szentistvántelepi templom és a régi plébániaépület homlokzatának felújítását célzó beruházás első ütemére elnyert 25 millió forint után – az építőiparban bekövetkezett nagy mértékű áremelkedések miatt – újabb 8,5 millió forint többletforrást nyert el Budakalász.

Köztudott, hogy a járványhelyzet miatt jelentős adóbevételektől esett el a város, még mindig nem értük el a 2019 évi szintet. Korábban a helyi adóbevételek jól tervezhetők voltak, a járványhelyzet azonban mindent felborított. A visszaesés miatt az iparűzési adóbevételeink jelentősen csökkentek, a bevételeinknek csupán 10 százaléka jut a korábbi évek-évtizedek infrastrukturális lemaradásának csökkentésére. Ez jóval kevesebb a szükségesnél. Jelentős fejlesztésekre kizárólag a különféle pályázatokon lehet forrásokhoz jutni. A pályázati sikerek feltétele viszont az alapos szakmai előkészítés. A városvezetés és a szakbizottságok tagjai ezért fordítanak kiemelt figyelmet erre.

 

forrás: budakalasz.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok