loader
Térségünk valamennyi településén másodfokra emelték a vízkorlátozást

Térségünk valamennyi településén másodfokra emelték a vízkorlátozást

Tegnap - Menczer Tamás, a Pest megye 2. számú választókerület országgyűlési képviselőjének meghívására - Solymáron tanácskoztak a térség a vízkorlátozással érintett településeinek polgármesterei. A városok vezetői videóüzenetben azt kérték településeik lakosságától, hogy csak a legszükségesebb mértékben használják az ivóvizet, így tudják segíteni a Solymáron bajban levőket.

A solymári polgármesteri hivatalban tartott megbeszélésen ott voltak a polgári védelem szakemberei, a térség településeinek és a vízszolgáltatást végző DMRV Zrt. vezetői, valamint Vitályos Eszter, a Pest megye 3. számú választókerület országgyűlési képviselője is. Vitályos Eszter hangsúlyozta: „A Duna Menti Regionális Vízmű minden eszközüket maximális kapacitással működteti a folyamatos ivóvízellátás biztosítása érdekében. Ennek ellenére nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható Szentendre, Üröm, Pilisborosjenő, Solymár, Pilisszentiván, Budakalász, Pomáz, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Pilisvörösvár és Csobánka településen. A képviselő arra kér mindenkit, hogy a következő napokban:

➡️ Ne locsoljanak a kertben, a ház körül!

➡️ Ne használjanak automata öntözőrendszert!

➡️Ne töltsék fel a medencét!

Vitályos Eszter így fogalmazott: Kérek mindenkit, segítsük egymást, hogy minden háztartásba jusson elegendő mennyiségű ivóvíz!

Solymár már napok óta nincs ivóvíz. Hétfő óta sem fürdeni, se mosni, de még vécét lehúzni sem tudnak a lakosok. Számukra lajtoskocsikkal próbálják biztosítani a vízellátást.

Szentendrén is napok óta jelentős vízhiány alakult ki. Nem folyik a víz a csapokból Pismányban, Szarvashegyen és Izbég magasabban fekvő pontjain.

A térség polgármesterei a tegnapi tanácskozáson úgy döntöttek, hogy másodfokúra emelik a vízkorlátozást. Az előírások szigorú betartása azért fontos, mert ha tovább nő a vízfogyasztás, összeomolhat a DMRV teljes vízellátó rendszer.

 Így Szentendrén és Budakalászon is tilos: (az I. fokú vízkorlátozásban foglaltakon kívül) minden tömlős mosás és locsolás nappal és éjszakai is, a települések egész területén. Felhívják a 10m3/nap átlagfogyasztást meghaladó gazdálkodószervezetnek minősülő felhasználók figyelmét, hogy a napi fogyasztási igényüket 10%-kal csökkentsék.

A DMRV tájékoztatása szerint ilyen hatalmas mértékű vízfogyasztás a cég történetében még soha nem volt, de az előrejelzések szerint hasonló melegekre sajnos még idén nyáron is lehet majd számítani.

A solymári polgármesteri hivatalban tartott megbeszélésen ott voltak a polgári védelem szakemberei, a térség településeinek és a vízszolgáltatást végző DMRV Zrt. vezetői, valamint a térség országgyűlési képviselői is.

A szakemberek jelezték, a napok óta vízhiánnyal küszködő települések, illetve településrészek lakóinak csak akkor tudnak a segítségére sietni, ha a régióban mindenki szolidáris lesz és korlátozza a vezetékes vízfelhasználást.

Foto: facebook

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok