loader
Szentendreiek parkolása - Változnak a szabályok

Szentendreiek parkolása - Változnak a szabályok

Az új, online parkolási rendszerben, díj ellenében regisztrálhatnak a szentendrei autótulajdonosok, hogy kedvezményesen parkolhassanak a városban. Az új szabályozáson és rendszeren jelenleg is dolgozik a hivatal. A szabálymódosításra azért van szükség, mert a koronavírus-járvány miatt a gépjármű adóból származó bevételt a Nemzeti Adó és Vámhivatal szedi be. Az adózók listája nem nyilvános, az önkormányzat sem férhet hozzá, ezért van szükség az új online rendszer kiépítésére.  

"Az eddigi gyakorlat szerint azok a szentendreiek parkolhattak ingyen a kijelölt zónákban, akik befizették a gépjárműadójukat. Mivel a gépjárműadót idéntől a NAV-nak kell befizetni, így az önkormányzatnak nem áll módjában ellenőrizni, hogy a gépkocsi üzembentartója eleget tett-e kötelezettségének.  Mivel a NAV ezeket az adatokat adótitokként kezeli, és nem bocsátja az önkormányzat rendelkezésére, ezért újra kell szabályozni a szentendreiek számára a parkolási rendszert, mert adatbázis híján nem azonosíthatók a szentendrei „illetékességű” autók.

Az új rendszer kialakítása tervezési fázisban van.  Az már nyilvánvaló, hogy a gépjárműadó befizetéséhez nem lehet kapcsolni az ingyenes, ill. kedvezményes várakozást, mert erre vonatkozó információja nem lesz az önkormányzatnak. Vagyis elkerülhetetlen, hogy az adatvédelmi szabályok alapján saját adatbázisra épüljön az új parkolási rendszer, ami a szentendrei autótulajdonosok önkéntes adatközlésére épül.

Ehhez új és korszerűbb informatikai rendszerre van szükség, amit hosszabb távon is használ az önkormányzat, és lehetővé teszi a legújabb parkolási megoldások bevezetését is. A jelenlegi tervek szerint alapvetően online regisztrációs rendszert kell bevezetni (lehetőséget biztosítva a papíralapú regisztrációra is) az ingyenes, ill. – egy háztartáson belüli további gépkocsi(k) esetén – kedvezményes parkolásra." - Olvasható a városi wenoldalaon.

"Az előkészítő munkacsoport tervei szerint az új parkolási rendszernek és ezen belül az autók regisztrációs rendszerének májusra működőképesnek kell lennie.

Amennyiben a járványhelyzet kedvezően változna, és a kormány május előtt visszavonná az ingyenes várakozásra vonatkozó rendeletét, akkor ennek kezelése, a jelenlegi feltételek mellett, átmenetileg megoldható." -írták a cikkben.

Forrás: szententedre.hu

Kép forrása: internet

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok