loader
Szarvasbőgés-túrák a Pilisi Parkerdőben, éjszakai szakvezetések a Budakeszi Vadasparkban

Szarvasbőgés-túrák a Pilisi Parkerdőben, éjszakai szakvezetések a Budakeszi Vadasparkban

A szarvasbőgés a szeptemberi erdők különleges jelensége. Ez a gímszarvas párosodási időszaka. A természetkedvelők átélhetik a szarvasbőgés és az éjszakai erdő egyedülálló élményét, hiszen a Pilisi Parkerdő szarvasbőgés-túrákat, a Budakeszi Vadaspark pedig éjszakai szakvezetéseket indít.

Szarvasbőgésnek a gímszarvas párzási időszakát nevezzük, amely jellemzően augusztus végétől-szeptember elejétől pár hétig tart. A bikák változatos hangú, erejű és más-más jelentésű bőgéssel kommunikálnak egymással, valamint a szarvastehenekkel, mely a szakavatott fül számára árulkodik a hang tulajdonosának fizikai állapotáról, harci kedvéről és koráról. Az udvarlás második fázisa a „sétálás”. Ha ez alapján sem dől el az erősorrend, akkor kezdődik az úgynevezett „viadal”.

A vezetett túrákon a kísérő szakemberek a gímszarvasok mellett, az éjszaka aktív állatok életével is megismertetik az érdeklődőket. A túrákon jó eséllyel lehet hallani szarvasbőgést, ezért a Pilisi Parkerdő az állatok nyugalma és, nem utolsó sorban az erdőjárók biztonsága érdekében arra kér mindenkit, hogy a szervezett túrák keretében, és ne egyéni éjszakai kirándulásokon ismerkedjenek meg a gímszarvasok nászával.  A résztvevőknek célszerű az erdei, terepi viszonyoknak és az évszaknak, valamint a kora esti, esetleg már hűvös napszaknak megfelelő meleg, vízhatlan ruházatot és túrabakancsot viselniük. Jól jöhet a zseblámpa, a távcső és hátizsák is, benne innivalóval és esőkabáttal. Fényképezni lehet, de csak vaku nélkül!

A Budakeszi Vadaspark is kiveszi a részét az őszi programokból. Az általuk szervezett éjszakai szakvezetéseken is van esély  arra, hogy a látogatók fültanúi legyenek a gímszarvas bikák bőgésének. A vadasparki állatok némelyike éjszakai életmódot folytat, így amikor a nap lenyugszik, ők akkor kezdik – vagy épp folytatják – a szokásos napi rutint: esznek, játszanak, vadásznak, vagy éppen aktív társadalmi életet élnek. Ebbe pillanthatnak be a program során a látogatók, akik szakvezető segítségével ismerhetik meg a Vadaspark záróra utáni életét. Ezeken a túrákon 6-7 éves kortól bárki részt vehet, aki nem fél a sötétben, és szereti a kalandokat.

A programokról részleteket a budakalász.hu-n tudhatnak meg.

Forrás: budakalasz.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok