loader
Okoszebrát nyert Szentendre

Okoszebrát nyert Szentendre

Véget ért a szavazás: 5105 szavazattal nyert Szentendre okoszebrát - olvasható a Generali a Biztonságért Alapítvány honlapján. Az alapítvány és a Pearl Enterprises Kft. kivitelezésében megvalósuló SafeCross® okoszebra projekt célja az volt, hogy 2022-ben egy olyan magyar város gazdagodjon okoszebrával, ahol a rendőrség baleseti statisztikái szerint szükség lenne rá - írja a portál.

Egy szavazás keretében a Generali a Biztonságért Alapítvány arra kérte nyár közepén az embereket, hogy egy 13-as listából – amely rendőrségi statisztikák alapján lett összeállítva – szavazzák meg a szerintük legveszélyesebb gyalogosátkelőt, melyek mindegyike olyan városban található, ahol eddig még nem létesítettek okoszebrát. A legtöbb voksot kapott helyszín Szentendrén, az Ady Endre út 24-nél lévő gyalogosátkelő lett 5105 szavazattal, így a tervek szerint hamarosan itt is okoszebra segíti a biztonságos közlekedést. 

Az alapítvány weboldala szerint a SafeCross® okoszebra egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, amely az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével a zebrára lépő járókelőre hívja fel a figyelmet, így az adott átkelőhelynél a járművezetők mindig észlelhetik a gyalogosátkelést. A fényjelzés kizárólag addig tart, ameddig az áthaladás is, így a zebra csak indokolt esetben lép működésbe. A technológia szerencsére nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is bizonyította hatékonyságát. Egy korábban Debrecenben telepített rendszernél a megállási hajlandóság az okoszebra telepítését követően 55%-kal, két hónappal később pedig már 74%-kal növekedett. - írja az alapitvany.generali.hu a projektről szóló cikkében. 

Forrás: alapitvany.generali.hu

Fotó: pid.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok