loader
Nyugdíjba vonul Zelizi Erika, a Kalászi Idősek Klubja vezetője

Nyugdíjba vonul Zelizi Erika, a Kalászi Idősek Klubja vezetője

"Zelizi Erika 1977-ben kezdte pályafutását bölcsődei gondozónőként, 1989-ig foglalkozott a legkisebbekkel, aztán egyik napról a másikra áthelyezték az idősellátásba. 1990-től 2006-ig a Belügyminisztérium Nyugdíjas Napközi Otthon intézményvezetője volt, 2008-tól vezette a Kalászi Idősek Klubját. Erika folyamatosan bővítette ismereteit, 2004-ben „általános szociális munkás” oklevelet szerzett az ELTE Társadalomtudományi Karán, pályafutása során széleskörű tapasztalatot és tudást szerzett az idősellátásban.

Sohasem volt egy klasszikus intézményvezető, mint mondja, az irodát csak a legszükségesebb ügyek intézésére használta:

Inkább végeztem a gondozónők feladatát az idősek között, szerveztem a programokat, bohóckodtam, viccelődtem a klubtagokkal, hogy eltereljem a betegségről a figyelmüket. Sétáltunk, és amikor csak tudtunk, mentünk, mentünk, mentünk.”

Legszívesebben a nyári kirándulásokra emlékezik: minden évben elmentek egyszer a Balatonra, másszor egy nagyvárosba. Jártak Kalocsán, Győrben és Debrecenben is. „Mielőtt jöttem, volt olyan idős, aki 2008 előtt Kalászról ki se tette a lábátEzek a kirándulások nagyon emlékezetesek.”

A Kalászi Idősek Klubjának 20-30 helyi klubtagja van, akik a pandémia előtt minden nap hétköznapjukat az idősek klubjában töltötték. Itt nemcsak megebédeltek, hanem beszélgettek, kártyáztak, logikai játékokat játszottak, megünnepelték egymás születés- és névnapját, volt, amikor vendégelőadók is meglátogatták őket, és néha csakúgy spontán táncos mulatságot csaptak. Erikának a legnagyobb kihívása 2008-ban az volt, hogy elfogadtassa és megszerettesse magát az idősekkel, de ez egy év alatt sikerült neki: talpat masszírozott, hajat mosott, csavart, kozmetikázott, és nagyon sokat beszélgetett velük. Legnagyobb eredményének azt tartja, hogy csapatával együtt két idős embert sikerült kihozniuk a mély depresszióból.

A világjárvány miatt az idősek egy éve nem tudnak közösen találkozni, de az idősek klubjának munkatársai naponta látogatják őket, kiviszik az ebédüket. Erika ma mindegyiküktől személyesen elköszönt.

Köszönjük mi is Budakalászon végzett munkáját, boldog nyugdíjas éveket kívánunk neki!" - olvasható a város hivatalos oldalán.

 

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok