Megújult a MűvészetMalom

Megújult a MűvészetMalom

A Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítótere, a MűvészetMalom középső szárnya korszerű konferenciateremmel és tárgyalókkal bővült idén. A közel 224 millió forintos fejlesztést az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta, és Szentendre városa 123 millió forint önrésszel segítette.

 

A fejlesztéssel megoldódott az épület teljes utólagos vízszigetelése, megújult a középső szárny udvari homlokzata, a meglévő falnyílásokba tervezett nyílászárók helyükre kerültek, a földszinten modern konferenciatermet alakítottak ki nagy belmagassággal, a galériaszinten két múzeumpedagógiai foglalkoztató-tárgyaló épült meg a hozzátartozó kiszolgálóterekkel - tájékoztat az MTI az Ferenczy Múzeumnak adott közleményében.

 

A modern konferenciaterem idén tavasszal az Árpád népe nemzetközi régészeti konferenciával debütált - idézi fel az FMC ismertetőjében.

A MűvészetMalom több, mint két évtizede működő és folyamatosan bővülő kortárs művészeti kiállítótér Szentendrén. A 19. század végi egykori fűrészmalom Magyarország egyik legérdekesebb, legkülönlegesebb kiállítóhelye, amely Korniss Dezső és Deim Pál festőművészek ötlete alapján a Szentendre Művészetéért Alapítvány kezdeményezésére, valamint a Szentendrei Építész Egylet együttműködésével jött létre, és 1999 júniusában nyílt meg a nagyközönség számára. Az alapítók célja egy modern művészeti központ létrehozása volt - fűzték hozzá.

 

A gőzmalom védett műemlék épületegyüttesét az 1990-es évek második felében kezdték el több ütemben felújítani - részletezte a tájékoztató -, első ütemben a Bogdányi utcai épület északi szárnya készült el, három szinten kiállítóterekkel. Az utcai szárny részleges felújítását az új déli szárny építése, valamint az utcai szárny teljes körű felújítása, bővítése, új bejárati előcsarnok kialakítása követte. A középső szárnyat a '90-es évektől nyeregtető védte a csapadéktól, de téglafalai nyersen maradtak, nyílászárókat nem építettek be az udvar felőli falban meglévő homlokzati nyílásokba, de ebben a "szerkezetkész" állapotban is sok kiállításnak, színházi előadásnak adott helyet ez az épületszárny.

 

A megújult szárnynál az eredeti homlokzatfelületek, a nyerstégla falak az egykor volt fűrészmalom ipari funkcióját idézik - olvasható a közleményben -, az épületterveket B. Szabó Veronika építész és az XYZ Design Labor készítette.

A középső szárny korszerű konferenciatermének és tárgyalóinak szombati ünnepi átadóján Vj Kemuri látványos fényfestését, valamint Dj Bootsie és zenekara koncertjét élvezhette a közönség - írta az intézmény.

 

A korszerű világítással, hangosítással kialakított terem nemcsak konferenciák, előadások, de koncertek, felolvasóestek megrendezésére is lehetőséget ad. A terembérlésről érdeklődni Fodor Balázsnál lehet: balazs.fodor@muzeumicentrum.hu.

 

Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum