loader
Maszkokat és szórólapokat oszt a rendészet

Maszkokat és szórólapokat oszt a rendészet

A háziorvosok oltják a COVID-védőoltásra regisztráltakat, értesítik a jelentkezetteket, hogy mikor mehetnek oltásra, és tájékoztatják őket, hogy milyen oltóanyag áll rendelkezésre. A városban hétvégén nagy a tömeg, a rendészet maszkokat és maszkviselésre figyelmeztető szórólapokat oszt a kirándulóknak. Ezek voltak a főbb témák a Helyi Operatív Törzs legutóbbi ülésén.

A háziorvosoknál folyik a COVID-védőoltás beadása, attól függően, hogy mikor milyen vakcinát kapnak a praxisok, jelenleg főként Sinopharm és kisebb mennyiségben AstraZeneca érkezik – tájékoztatott dr. Szoltsányi Gábor háziorvos. – Nem tudunk előre tájékoztatást adni arról, hogy mikor milyen vakcinával oltunk, illetve hány embert küldhetünk oltópontra. A háziorvosokat is az utolsó pillanatban értesítik arról, hogy milyen a vakcinák érkeznek és mikor, illetve hány embert fogad az oltóközpont. Csak azok szerepelnek a háziorvosoknak megküldött listán, akik regisztráltak. A korábbi gyakorlattól eltérően ettől a héttől kezdve két, központilag megküldött lista van: egy életkor szerinti általános, a hatvan éven felülieknek és egy nevesített, AstraZeneca a fiatalabb korosztálynak. Mérlegelésre csak ezen belül van mód, és a sorrendet továbbra is be kell tartani. Ha egyszerre nagyobb mennyiség érkezik, akkor az oltás lebonyolítására megfelelő helyet kell találni. A háziorvosoknak a szokásos betegellátás mellett kell az oltásokat beadni, és az ezzel járó szervező és a jelentős mennyiségű adminisztrációs munkát elvégezni, ezért kérik, várjanak türelemmel, amíg a háziorvos hívja önöket.

Szentendre Város Egészségügyi Intézményei oltópontként van kijelölve, öt oltóhellyel. Az intézmény kialakította az oltóponti feladatok ellátására vonatkozó tervét, ügyeleti rendjét. Mivel a SZEI-nek egyelőre nem kell oltóponti feladatokat ellátnia, ezért a hétvégén munkatársaik néhány háziorvosnak nyújtanak segítséget az oltások gyorsabb lebonyolítása érdekében.

Gyermekintézmények: A bölcsődében egy covidos kolléganő miatt egy csoport karanténba került március 4-ig. Sok gyermeket hoznak be kisebb-nagyobb betegségtünetekkel a szülők, ezért ismételten kérik a szülőket, hogy beteg, lábadozó gyereket ne vigyenek közösségbe. A Hold utcai óvodában egy csoport volt korábban karanténban, jelenleg minden csoport működik. Az óvodai nyílt napok elmaradnak a járvány növekvő üteme miatt.  A Szentendre Városi Óvodák honlapján  tájékozódhatnak a szülők, a honlapon minden információt megkapnak az óvodaválasztással kapcsolatosan.

Gondozási Központban egy munkatárs kapta el a COVID-fertőzést, de ő már két hete nem tartózkodott a munkahelyén, így nem volt szükség járványügyi intézkedésekre. Most, hogy enyhült az idő már nincs teltház a Hajléktalanszállón, de a kitiltási tilalmat fenntartották. Az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) elsősegélynyújtásról készített oktatófilmet az iskolai védőnőkkel, ami majd az EFI-weboldalán is látható lesz.

Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény munkatársai között nincs beteg, de egyre több helyről kapnak információt, hogy az iskolák átállnak a digitális oktatásra. Egyre többen keresik fel a pszichológusukat családterápia miatt. A járvány újabb felszálló szakaszában ismét célszerű a home office – legalábbis azokban a munkakörökben, ahol ez megtehető.

Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban a kölcsönzést mindenképpen fenn akarják tartani, ezért mindig csak néhány munkatárs dolgozik otthonról. Elindítják a Püspökmajori Klubkönyvtárban is a szolgáltatást, heti két napon lesz ügyelet. Az előre igényelt könyveket adják át a klubkönyvtár helyisége előtt.

piacot is üzemeltető Szentendre és Térsége TDM Nonprofit Kft. vezetője, Lőrincz Ágnes szerint változatlanul nagy a tömeg a városban. A kirándulók többsége nem visel maszkot, de a Rendészet maszkosztó és szórólapozó akciója talán segít. A piacon maszkviseléssel nincsen gond.

V8 uszoda szolgáltatásait egyre több sportoló veszi igénybe. Igyekeznek túlélni ezt a nehéz időszakot.

Városi Szolgáltató NZrt.-nél (VSZ) két munkatárs COVID-gyanús, ill. beteg. Minden gyanús esetben elvégeztetik a PCR tesztet. A VSZ-nél a korábban bevezetett szigorú járványügyi szabályok vannak még mindig érvényben, ezek fokozott betartását folyamatosan ellenőrzik. A védekezéshez szükséges maszkok, kézfertőtlenítők rendelkezésre állnak. A hétvégi nagy tömeget a VSZ munkatársai is tapasztalták, sok helyen a plusz kihelyezett hulladékgyűjtő edények is megteltek.

A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság (SZERIa hétvégén a rendészek Pál Gábor képviselővel együtt maszkokat és a maszkviselésre figyelmeztető szórólapokat osztottak, ezt az akciót folytatni fogják. Tapasztalataik szerint a 30 év fölöttiek szabálykövetőbbek, mint a fiatalabb korosztály, de nem lehet általánosítani. Hét közben az egyik háziorvosnak segítettek a nagyobb létszámú idős, páciens oltásának lebonyolításában.

 

Forrás: szentendre.hu
Foto: szentendre.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok