loader
Kitiltották Vasvári Csabát az online bizottsági ülésről

Kitiltották Vasvári Csabát az online bizottsági ülésről

Önként döntött arról Lang András, képviselő, hogy a tegnapi (2021. 04.14.) Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság online üléséről - a technikát kihasználva - eltávolítja a résztvevők közül Vasvári Csabát, az előadóművészeti ügyvezető igazgatót. Erről a PestiSracok.hu is közzétett egy írást.

A Szentendrei Kulturális Központ és a Szentendrei TDM összevonásáról szóló napirendi pontnál a baloldali elnök, Lang András az előadóművészeti ügyvezető igazgatónak megtagadta a hozzászólási lehetőségét, majd önkényesen el is távolította az online ülésről. Ez a Fidesz szentendrei szervezetének közleményében olvasható.

A veszélyhelyzet miatt a cégátalakításról is egyszemélyben dönthet a polgármester. A turisztikai cégeket, a Szentendrei Kulturális Központot és a Szentendrei TDM-et tervezi összevonni a városvezetés. Vasvári Csaba előadóművészeti ügyvezető az ülés után levelet írt a polgármesternek és az összes képviselőnek, amiben felhívta a figyelmet az előterjesztés jogszerűtlenségére.

„Szentendre legjelentősebb kulturális és turisztikai cégeinek összevonásával kapcsolatban nemhogy nem történik semmiféle társadalmi egyeztetés, de a nyilvánvalóan értő és féltő hozzászólásokat figyelmen kívül hagyják.”  - A PestiSracok.hu szerint így fogalmazott Vasvári Csaba, aki színészként és színigazgatóként is tevékenykedik.

Májustól Lőrinczy György lép a Teátrum élére. Vasvári Csabának április 30-val lejár a szerződése. A Szentendrei Teátrum új igazgatói posztjáról március 3-án döntött Fülöp Zsolt polgármester, a Képviselő-testülettel való egyeztetés után. A tavaly decemberben kiírt vezetői pályázatra két pályamunka érkezett, a döntés előtt a jelölteket a szakmai bizottság, majd a város kulturális bizottságának tagjai is meghallgatták.

A városvezetés Vasvári Csabát 2016-ban nevezte ki, a megbízatása öt évre szólt.

Az üggyel kapcsolatban Laárné Szaniszló Éva egy levelet küldött a város polgármesterének, amit közösségi oldalán tett közzé a jobboldali képviselő. A levelet változtatás nélkül közöljük:

„Tisztelt Polgármester Úr, Kedves Fülöp Zsolt!

A mai KOCB ülésen történtek miatt keresem. Természetesen, amit írok visszanézhető, hiszen felvétel készült az ülésről.  A bizottsági ülés kezdetén megkérdeztem, miért nem látom Vasvári Csabát, a KULT Kft. művészeti igazgatóját a kulturális cégek vezetői közt, mi az oka annak, hogy nem kapott meghívást, ami sajnálatosan nem először fordult elő!

Kértem azonnali behívását, ez későbbiekben teljesült, azonban egyszer sem kaphatott szót az Őt érintő napirendi pontok esetén sem, mert Lang András elnök úr megtagadta azt. Ezzel a szakmaiatlan döntéssel, nekünk képviselőknek is akadályozta munkáját elnök úr, hiszen nem tehettünk fel esetleges kérdéseinket. Hiába fejeztem ki tiltakozásomat, semmi sem változott.

Szégyen az, ami kultúra szinten folyik városunkban!

Nem kívánom semmihez sem hasonlítani az eljárást, de szeretném hangsúlyozni, jelenleg még mindig Vasvári Csaba a művészeti igazgató!

Szerettem volna a TDM és KULT Kft. „átszervezésével” kapcsolatos napirendet is levetetni, mert érthetetlen ez a kapkodás. Másodszor fordul elő kivételezve, hogy pályázat kiírása nélkül kerül kulturális intézmény élére valaki. Emlékezzünk az FMC, HBMK, TDM, Teátrum, V8, SZEVI, SZEI élére szabályos pályáztatás során kaptak kinevezést az intézmények vezetői.

Szentendrén a kultúra csak ennyit érdemel?

Kérem a szabályos pályázati kiírást, valamint az elmaradt KULT pályázat benyújtását is másfél év után, hiszen erre ígéretet kaptunk anno Polgármester úrtól.

Hogyan fordulhat elő, hogy a P’ArtMozi Baráti Körétől kapott levelet, rajtam kívül senki sem olvasta el a képviselők közül, arra hivatkozva, hogy azt túl későn kapták meg, de a bizottsági ülés előtt lett volna alkalom annak tartalmát megismerni, melyben kérik a KULT Kft-ből való kiválásukat és a Teátrumhoz való csatlakozás lehetőségét. Válaszul, ez egy civil társaság, nem a mozi vezetése. Így a TESZ-es képviselők saját magukkal kerültek ellentmondásba, ez így nem széleskörű társadalmi egyeztetés!

Továbbá, kérésemet azzal is indokoltam, hogy vizsgálják felül a törvényi megfeleltetést, egyrészt a pályázat kiírása nélküli kinevezésről, valamint a törvényben rögzített minden elvárásnak, eleget tesz-e a jelölt? Erre ígéretet kaptam dr. Mérész Katalintól, illetve Szűcs Katalin képviselő társam is csatlakozott a felvetésemhez, miszerint csak abban az esetben tudja támogatni az előterjesztést, ha az jogilag minden szempontból megfelelő.

Előző nap, a JOB ülésen Zakar Ágnes képviselőtársam felvetésére, ígéretet kapott Lang András képviselő úrtól, hogy a Kormányhivataltól is kérnek egy törvényességi megfelelőségi igazolást arról, hogy a jelen rendkívüli jogrendben, lehetősége van-e Polgármester úrnak átszervezni két önkormányzati cég működését!

Kérem Polgármester urat, a döntése előtt vegye figyelembe eme a képviselői levél minden tartalmát!

Tisztelettel,”

 

Az üggyel kapcsolatban hamarosan interjút készít a TV Szentendre stábja is. A forgatott anyagot a Szentendre Ma híradóban nézhetik meg a következő napokban.

 

 

 

 

 

 

Forrás: pestisracok.hu ; Szentendre hírei közösségi oldala ; Laárné Szaniszló Éva

Kép forrása: cornandsoda.com

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok