loader
Jön az óra átállítás - kezdődik a nyári időszámítás

Jön az óra átállítás - kezdődik a nyári időszámítás

A nyári időszámítás Magyarországon minden évben március utolsó vasárnapján, azaz idén március 28-án veszi kezdetét, ekkortól egy órával tovább lesz világos. Vasárnap hajnali 2 órakor 3 órára állítják át az órákat.

Az óraátállítás több, mint százéves hagyománynak a pozitív hozadéka az, hogy egy órával tovább lesz világos, a negatív hozadéka, hogy egy órával kevesebbet alhatunk - ez utóbbinak lehetnek további kellemetlen mellékhatásai.

Az óraátállításnak kezdetben számos pozitív hatása, eredménye volt, hiszen például villamosenergiát spóroltak vele, kedvezett az építőiparban, a mezőgazdaságban dolgozóknak, akik hosszabb ideig végezhették a szabadban a munkát, s a hosszabb nappaloknak köszönhetően kevesebbet és kevesebben vezettek szürkületben, sötétben.

Az téli és nyári időszámítás ellenzői szerint manapság közel sem annyira jelentős az óraátállítással elérhető energiamegtakarítás, ugyanakkor egyre többeknek okoz depressziót, fáradtságot, alvás- és emésztési zavarokat a tavaszi és őszi átállási időszak. A rendőrségi adatok szerint ilyenkor látványosan emelkedik a figyelmetlenségből, fáradtságból eredő balesetek száma is.

Egyelőre a kérdés nincs most porondon, mert bár 2 éve fontosnak tűnt, a koronavírus-járvány ezt felülírta. Ha azonban az EU-ban még idén megszavazzák, és kivezetik az óraátállítást, akkor Magyarország a nyári időszámítás bevezetését támogatja majd, így elképzelhető, hogy 2021. március 28. lesz az utolsó hazai óraátállítás időpontja.

Szombatról vasárnapra virradólag tehát még ne felejtsétek el 2-ről 3 órára álíítani az óráitokat - szerencsére az okoseszközök ezt megteszik önállóan is!

 

Forrás: mindmegette.hu
Fotó: pixabay.com

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok