loader
Hadtörténeti Est a Görgey Artúr Laktanyán

Hadtörténeti Est a Görgey Artúr Laktanyán

Több mint két év szünet után folytatódnak a Hadtörténeti Esték a Görgey Artúr Laktanyán. A Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület, valamint az MH Altiszti Akadémia közös rendezvénysorozata szeptember 22-én tért vissza a laktanya Művelődési Központjába.

Hadisírgondozás a háború árnyékában – A Vigyázók Ukrajnában és Szerbiában. Ezzel a címmel adott előadást a Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnöke, Hangácsi István nyugállományú alezredes. Az előadó az egyesület tevékenységéről beszélt a jelenlévőknek. A hallgatóság nagy részét az Acélkocka program leendő altisztjei tették ki.

A Vigyázók az első és második világháborús elesett magyar katonáknak állítanak emléket. Céljuk, hogy felkutassák az eltűnt személyeket, felújítsák, vagy éppen kialakítsák az Ukrajnában lévő hadisírokat és temetőket. A harcok nyomvonalát és a csendőrök útvonalait is kutatják. Munkájuk során együttműködnek a helyiekkel, szemtanúkkal vagy azok leszármazottaival beszélgetnek, fémdetektorokkal keresik a maradványokat, valamint korabeli dokumentumokat és veszteségi nyilvántartásokat olvasnak a levéltárakban és a múzeumokban. Mindemellett állandó kiállításuk is van, továbbá ismeretterjesztő és oktatási feladatokat is ellátnak.

Hangácsi István baráti társaságával először 2006-ban járt Ukrajnában, hogy megkeresse a nagyapja sírját. A nagyapa 1944. októberében tűnt el Kárpátalján. Végül Taracközben találták meg a sírhelyét, és itt alakították ki az első Hősi temetőt. Egyesületként 10 éve működnek, jelenleg 21 taggal. Az elmúlt egy évtizedben Kárpátalján 45 helyszínt vizsgáltak át, és számos helyen újították fel a temetőket. Többet a mai napig gondnokkal őriztetnek, akik folyamatosan rendben tartják a sírkerteket. Nemcsak Ukrajnában dolgoznak, de Szerbiában, és idén ősztől Montenegróban is.

A Hadtörténeti Esték októberben, decemberben és januárban újra várják az érdeklődőket. A program civilek számára is ingyenesen látogatható. A következő alkalom október 20-án lesz, amikor a jelenlévők Bréda Tivadar felvidéki hadisírkutató előadását hallgathatják meg.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok