loader
Felújítják a Ferenczy közt

Felújítják a Ferenczy közt

Megkezdődtek az Alkotmány utca 1. szám alatti ingatlan déli oldalán lévő homlokzatának karbantartási munkálatai, június elején. A zavartalan munkavégzés érdekében, a részleges felújítás idejére elkerítik a területet.

Egy szentendrei polgár kezdeményezésére hétfőn kezdődött a Ferenczy Károly, az impresszionizmus legnagyobb magyar mestere, Ferenczy Noémi, Béni, és Valér apja szülőházának déli homlokzatán az állagmegóvási munka. A karbantartás során a homlokzaton funkcionális és homlokzati átalakításokat nem végeznek.  A Ferenczy lépcső egyik oldalán, az önkormányzat tulajdonában lévő épületen kijavítják a kőlábazat és a fal romlásait, bevakolják, majd lefestik.
Az épület műemlékileg védett területen található, de nem műemlék, így a felújítási munkáknak régészeti érintettsége nincs. A homlokzat színezésének meghatározása érdekében díszítőfestő restaurátor által falkutatásra is sor került, azaz megvizsgálták a vakolatrétegeket is. A festés kezdete előtt színmintákat festettek a falra, így az eredetihez leginkább hasonlító árnyalat került kiválasztásra, ugyanis színben való eltérés nem lehetséges. A végleges színárnyalatot az illetékes örökségvédelmi hatóság közreműködésével választották ki.
A jóváhagyott műszaki tervek szerint a lábazat javítása során a köveket megtisztítják és újrafugázzák, azokat védelemmel látják el. A Ferenczy lépcső szépítése nem áll meg a homlokzati javításokkal, hiszen hamarosan új virágok kerülnek a lépcsőn elhelyezett virágtartókba.

Forrás: szentendre.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok