loader
Elkezdődött a nagy forgalmú Kálvária út felújítása

Elkezdődött a nagy forgalmú Kálvária út felújítása

Október 2-án elkezdődött Szentendre egyik fő gyűjtőútjának, a Kálvária út felső szakaszának felújítása. Szentendre Város Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a 2022-ben közzétett, Európai uniós alapokból finanszírozott Belterületi közutak fejlesztése című felhívásra. A 2022. november végén született döntéssel a város 249,70 millió forint támogatást nyert a rekonstrukcióra - tájékoztat a Szentendrei Önkormányzati Hivatal Kommunikációs Kabinet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. 

A TOP_PLUSZ-1.2.3- 21-PT1-2022-00074 számú sikeres pályázattal lehetővé vált, hogy a Kálvária út Hamvas Béla és Radnóti Miklós / Damjanich utcák közötti szakaszon mintegy 730 méter hosszúságban megújuljon az igen rossz állapotban lévő, nagy forgalommal terhelt útszakasz és a biztonságosabb közlekedés érdekében két új gyalogátkelőhely is létesüljön.  A beruházás keretében a legrosszabb állapotban lévő járdaszakaszokat – közel 900 méter hosszan – is felújítják és megújul a zöldfelület is.

A több mint 30 éve épült Kálvária út Szentendre város közúthálózatának fontos eleme, gyűjtőúti funkcióval. A Püspökmajor lakótelepet köti össze a 11 sz. főút belterületi szakaszával. A nagy forgalmú gyűjtőút a Püspökmajor lakótelep, László telep fő közlekedési útvonala is. E két területen él a város 25%-a, közel 5000 fő a lakosságszám, e mellett gimnázium, általános iskola, bölcsőde, három óvoda és a városi uszoda is itt helyezkedik el, ami további jelentős forgalmat generál a város más részein élők részéről is. A felújítandó utcán közlekedik a helyi buszjárat is.

Az önkormányzat arra törekedett, hogy már a nyári hónapokban befejeződhessen a kivitelezés, de a közbeszerzési felhívásra rendkívül sok ajánlat érkezett, aminek a szabályszerű kezelése és dokumentálása sok időt vett igénybe, így a beruházás csak októberben kezdődhetett el. A közbeszerzés lefolytatása után két kivitelező̋ kapott megbízást: az útfelújításra a Swietelsky Magyarország Kft., a gyalogátkelő̋helyek létesítésére pedig a Strabag Kft.

Mivel a város egyik legforgalmasabb gyűjtőútja a Kálvária út, ezért a kivitelezés szakaszos félpályás útlezárásokkal történik, a kivitelező a munkát a reggeli csúcsforgalom után 8 órakor kezdi. A városvezetés külön tájékoztató oldallal – szentendre.hu/kalvariaut –, lakossági fórumokon készíti fel a lakosságot a várható forgalmi torlódásokra, illetve ennek elkerülésére, azt kérve, hogy lehetőleg válasszanak más útvonalat, szervezzenek telekocsis gyermekszállítást, a közelben lakók gyalogosan vagy kerékpárral közelítsék meg a környéket.

A város korábban is nyert pályázati támogatást a Kálvária út rövidebb szakaszainak felújítására. A legutóbbi felújítás 2021 őszén fejeződött be, a Kálvária tér és a Hamvas Béla utcai szakaszon mintegy 460 méter hosszan több mint 49 millió forintos beruházás valósult meg, 30 millió forintos belügyminisztériumi támogatással és önkormányzati forrásból.

Szeptember 26-án megtörtént a munkaterület átadása és október 2-án a kivitelező elkezdte a munkát. A beruházást 2023. december 31-ig kell befejezni, a projekt elkészültével a gépjármű-közlekedés biztonságosabbá válik, a V8 Uszodánál megvalósuló két új gyalogátkelőhely pedig a gyalogosok számára biztosítja a biztonságos átkelést a forgalmas csomóponton.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok