Budakalászon a főútvonalakon folytatódik a közvilágítás-korszerűsítés

Budakalászon a főútvonalakon folytatódik a közvilágítás-korszerűsítés

A Magyar Közút Zrt. írásos hozzájárulása után a főútvonalak mellett is megkezdődött az új, energiatakarékos lámpatestek felszerelése - írja a budakalsz.hu. A Budai út, Pomázi út, Damjanich utca, Ország út, Szentendrei út, József Attila utca lámpáit csúcsidőn kívül, 9 és 15 óra között cserélik. Forgalomkorlátozás kizárólag a daruskocsik közelében lesz - a városvezetés kéri, fokozott óvatossággal közlekedjenek!

A régi kalászi lámpatestek 80 százalékát már korszerűre cserélték. A májusban elindult közvilágítás-korszerűsítés során új, energiatakarékos, melegfényű LED fényforrások kerülnek a meglévő villanyoszlopokra. Az 1425 meglévő mellé további 345 modern fényforrás kerül.

Elszórva még találkozhatunk régi lámpatestekkel, de ezekről sem feledkeztek meg. Itt legtöbbször műszaki ok áll a kihagyás mögött, ezekről folyamatosan egyeztet az Önkormányzat. A munkálatok városszerte a nyár végéig tartanak.

A korszerűsítés lehetőséget ad az energiaköltségek és a fényszennyezés jelentős csökkentésére. Meghatározott helyeken este 11:00 óra és hajnali 4:00 óra között a megújult közvilágítás 30 százalékkal csökkentett teljesítménnyel, energiatakarékos üzemmódban fog működni.

A gyalogátkelőhelyek esetében és a város olyan pontjain, ahol a közlekedésbiztonságot erős megvilágítással érdemben lehet segíteni, nem lesz fényáram csökkenés. Sok helyre „okos”, távolról vezérelhető lámpatestek kerülnek, amik a megvilágítottság további finomhangolását teszik lehetővé.

Mivel Budakalász villanyszámlájának 71 százalékát a közvilágítás teszi ki, a modernizálással a villamosenergia-fogyasztás 50 százalékkal is csökkenhet, ami éves szinten több tízmillió forintos megtakarítást jelent. A 214 652 600 Ft + Áfa értékű beruházást saját forrásból valósítja meg a város.

Címkék: