loader
Biblioterápiás csoportfoglalkozás indult a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban

Biblioterápiás csoportfoglalkozás indult a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban

Az irodalom gyógyító erejével kezelhetőek vagy akár meg is előzhetőek az esetleges mentális zavarok. Akik ebben nem érintettek, csak pusztán szeretnének nagyobb önismeretre szert tenni, azokat is várják a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár és a Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda új foglalkozására.

Pszichológus, biblioterapeuta egyengeti az útjukat azoknak, akik ellátogatnak a szentendrei könyvtárba. Hétfőnként a késődélutáni órákban Horváth Judit, az EFI munkatársa várja az érdeklődőket, az általa kijelölt olvasmányok feldolgozására. Az 5 alkalmas biblioterápiás csoportfoglalkozás második alkalma június 11-én lesz. Minden alkalommal meglepetés, hogy mely szerző melyik művével készül a pszichológus. Mindez azt a célt szolgálja, hogy a résztvevőkben ne dolgozhassanak az adott íróval szembeni előítéletek, ne befolyásolja őket a művek esetleges ismerete vagy a szerzőről előzetesen kiakalkult kép.

A hagyományos népi orvoslásban is használták már az irodalomterápiát. Amióta az emberek történeteket mesélnek egymásnak, azóta létezik a műfaj. Ennek ellenére a biblioterapeutákat sokszor éri szakmai támadás.

Gyakran éri ezt a jellegű munkát az a vád, hogy hogyan ütjük bele az orrunkat a terápiába? (...) Ez nem valódi terápia, nem pszichoterápia – könyvekkel való segítés. Olyan problémákat nem szeretnénk megérinteni, amihez a kompetenciánk kevés. – hangsúlyozta televíziónknak Horváth Judit.

A Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Irodával közösen szervezett program a járás lakosai számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az EFI honlapján található űrlap kitöltésével lehet. Az öt alkalom tematikája nem épül egymásra, ezért azokat is várják, akik nem tudnak résztvenni valamennyin.

Kép: Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok