loader
A többség nem támogatja a filmstúdió megépülését

A többség nem támogatja a filmstúdió megépülését

A Budakalászra tervezett filmstúdió építésével kapcsolatban a városvezetés július elején reprezentatív kérdőíves kutatás keretében mérte fel a lakossági véleményeket, melynek eredményét csütörtök délelőtt tették közzé a város hivatalos oldalán.

Az adatfelvétel 2021. július 2-7. között készült, összesen 200 fő megkérdezésével. A kutatást és az eredmények kiértékelését a Fabricula Bt. végezte dr. Ságvári Bence vezetésével.

 

Összességében a megkérdezettek 39%-a inkább nem támogatja a beruházást („elutasítók”), 28% többé-kevésbé támogatja („hezitálók”), 33% pedig inkább vagy teljes mértékben támogatja („támogatók”).

A Duna-parti városrészben megkérdezettek körében a városi átlagnál nagyobb volt a különbség a támogatók és az ellenzők között (22% támogatja, 33% elutasítja), ugyanakkor ebben a térségben a bizonytalanok aránya (44%) is magasabb volt.

A városi szintű adatokból az is kiderül, hogy a saját magukat a beruházással kapcsolatban inkább tájékozottnak tartók között majdnem kétszer akkora arányban (53%) találunk támogatókat, mint azok körében, akik magukat tájékozatlannak (28%) tartják. A három csoport között lényegében nincsen eltérés abban, hogy mit látnak jelenleg a város legnagyobb problémáinak. Mint a támogatók, mind pedig a hezitálók és az elutasítók körében egyaránt a közlekedés, az állandók dugók, a zsúfoltság, illetve az ebből fakadó zaj- és levegőszennyezés állnak az első helyen.

 

A beruházást elutasítók legfőbb aggodalmai a forgalom és a zaj további növekedése, és az, hogy a beruházás tönkre fogja tenni a Duna-parti övezeteket. A támogatók leginkább a gazdasági érveket (növekvő bevételek, munkalehetőség, infrastruktúra fejlesztésének lehetősége) és a szimbolikus előnyöket (Budakalász felkerülhet a világ filmes térképére) hangsúlyozták. Fontos, hogy a bizonytalanok körében a növekvő forgalom és zaj, mint ellenérv mellett hangsúlyosan jelennek meg a pozitív gazdasági érvek, leginkább az a várakozás, hogy a beruházó hozzájárulhat a helyi infrastruktúra (pl. közművek) fejlesztéséhez. Ez az érv a Duna-parton élő és a beruházást támogató válaszadók esetében is fontos szempontként jelent meg.

 

Bár összetett a kép, de a megkérdezettek többsége nem támogatja a filmstúdióval kapcsolatos beruházást.

 

Budakalász Város Képviselő-testülete augusztus 2-án 17 órakor dönt a filmstúdió beruházásáról a Kós Károly Művelődési Házban.

 

Forrás: Budakalász.hu

 

 

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok