loader
Szentendrén látható a fatimai Szűzanya szobra!

Szentendrén látható a fatimai Szűzanya szobra!

Szentendrén látható a fatimai Szűzanya szobra a Péter-Pál templomban. A relikvia kedd óta van a városban, a jelenések évfordulója alkalmából. A hívek szombat estig látogathatják a szobrot.

Mi is történt 1917-ben Fatimában, a „Béke völgyében”? Egy, a napnál is ragyogóbb Asszonyt pillantott meg a három pásztorgyermek, a tízéves Lúcia Santos, a kilencéves Francisco és a hétéves Jacinta, május 13-án.

Imádságra kérte a három gyermeket az Asszony és arra, hogy minden hónap 13—n látogassanak el Cova da Iriába, a „Béke völgyébe”. A kicsik ezt minden alakalommal meg is tették. Gyorsan terjedt a hír a jelenésekről, 1917. október 13-án, már közel 70 ezer ember érkezett a „Béke völgyébe”, amikor a megnagyobbodott Nap forogni kezdett, majd úgy tűnt rázuhan a Földre.

A jelenések alkalmával a Szűzanya titkokat bízott a gyerekekre, Lucia püspöke utasítására 1940-ben leírta a titkokat. A három titok közül az első a pokol látomása és azoknak a büntetéseknek a jövendölése, melyek a világra várnak, ha nem hallgat Mária intésére; a második titok Mária Szeplőtelen Szíve tiszteletének kinyilatkoztatása, mely reménycsillag a világ békéje és a lelkek üdvössége számára. E titkokat 1942-ben hozták nyilvánosságra. A harmadik titokra 2000-ben derült fény, amit II. János Pál pápa hozott nyilvánosságra.

 „[...] láttunk egy fehérbe öltözött püspököt, akiről úgy éreztük, hogy ő a szentatya. […] ment botladozó léptekkel […], fölérve a hegy tetejére, térdre borult a nagy kereszt lábánál, és egy csoport katona lőfegyverekkel és nyíllal tüzelve rá, megölte őt.”

Merényletet követtek el 1981. május 13-án II. János Pál pápa ellen a Szent Péter téren, aki a fatimai jelenések első napja és a merénylet időpontja közötti egybeesésről az alábbiakat mondta:

 „Nem tudom, ki adta a fegyvert a gyilkos kezébe, de azt tudom, hogy ki térítette el a golyót, egy láthatatlan kéz, egy anyai kéz irányította.”

A lövedéket, mely megsebesítette II. János Pál pápát, ma is a fatimai Mária-szobor koronája őrzi.

Eleget téve a Szent Szűz kérésének, II. János Pál pápa 1984-ben felajánlotta Mária Szeplőtelen Szívének az emberiséget. II. János Pál pápa harmadik fatimai útján, 2000. május 13-án avatta őket boldoggá, Ferenc pápa 2017-ben, az első fatimai jelenés 100. évfordulóján szentté avatta őkat. Liturgikus ünnepük: február 20-a.

Fatima, Lourdes mellett a világ legnagyobb Mária-kegyhelye, évente milliók zarándokolnak ide. A Szűzanya jelenéseinek helyén 1918-ban kápolnát építettek. Ezt követően lelkigyakorlatos ház és kórház létesült a völgyben. A bazilika építését 1928-ban kezdték. A szentély előtti nagy teret 1951-ben alakították ki.

 

Forrás: magyarkurir.hu

Kép forrása: Szentendrei Keresztelő Szent János Plébánia

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok