loader
Szakmai versenyen mérték össze a tudásukat a pilisi erdészek

Szakmai versenyen mérték össze a tudásukat a pilisi erdészek

Az idei évben is összegyűltek a Pilisi Parkerdő szakemberei, hogy a hagyományos Jelölőversenyen mérjék össze tudásukat erdőről, vadról és természetvédelemről. A nagy múltra visszatekintő, idén már 33. alkalommal rendezett verseny helyszíne a visegrádi Erdőanyai-völgy volt, ahol a rendezvény keretében Ferbert Mihály, a házigazda Visegrádi Erdészet kerületvezető erdésze vehette át a kiemelkedő szakmai munkáért járó Év Erdésze elismerést. -Közölte szerkesztőségünkkel a Pilisi Parkerdő Zrt.

A Pilisi Parkerdő Zrt. mind a tíz erdészetétől, továbbá a Vértesi Erdő Zrt. és az Ipoly Erdő Zrt. színeiben érkeztek csapatok a főváros környéki erdőket kezelő erdőgazdaság hagyományos szakmai vetélkedőjére, az idén 33. alkalommal megrendezett Jelölőversenyre. Ahogy megnyitó beszédében Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója is megemlítette, a verseny elindításának és lebonyolításának célja az ország egyetlen parkerdőgazdaságában dolgozó erdész szakemberek szakmai felkészültségének folyamatos fejlesztése, a továbbképzés támogatása, illetve az új erdészeti módszerek bevezetésének elősegítése.

Az első versenyszám keretében a versenyzők írásban adtak számot felkészültségükről: a törvényi változások mellett az erdők kezelése volt a kérdések fő fókusza. A gyakorlati feladatok keretében azokat az örökerdő-gazdálkodási alapelveket kellett alkalmazniuk a versenyzőknek, amelyek a Pilisi Parkerdő Zrt-nél az elmúlt két évtized során bevezetett, az erdőgazdálkodás holisztikus, ökoszisztéma-menedzsment jellegét tükrözik. A feladat során azokat a faegyedeket kellett megjelölni, amelyeket a jó adottságú fák fejlődésének biztosítása érdekében kell kivágni, miközben tekintetbe kellett venni a célként megjelölt örökerdő-szerkezet felé történő fokozatos átmenetet és az egyes fák erdőben betöltött más szerepeit is.

Az egyes fákat az erdészeknek fametszetekről is fel kellett ismerniük, és nem maradhatott el a fatérfogat és a famagasság mérése sem, hiszen az erdőben lévő famennyiség, azaz az élőfakészlet meghatározása szintén az erdészek mindennapi feladatai közé tartozik.

A csapatverseny helyezettjei:

  1. Bajnai Erdészet (Bertalan Miklós, Dankó Sándor, Kovács József)
  2. Szentendrei Erdészet (Juhász Balázs, Somogyi József, Rudolf József)
  3. Ráckevei Erdészet (Czita Gábor, Monori Alfréd, Szántai Péter)

Egyéni helyezések:

  1. Ifj. Szabó Endre (Vértesi Erdő Zrt.)
  2. Geiszt Ferenc (Vértesi Erdő Zrt.)
  3. Lakatos Zoltán (Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészet)

Az eredményhirdetést követően került sor az Év Erdésze díj átadására, amelyet az idei évben Ferbert Mihály, a Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészetének kerületvezető erdésze vehetett át. Az esztergomi születésű szakember 1975-ben érettségizett a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskolában, majd a Pilisi Állami Parkerdőgazdaság Visegrádi Erdészetének dolgozója lett, ahol kerületvezető erdész beosztásban tevékenykedik egészen napjainkig. Mogyoróhegyi erdészkerületében különös figyelemmel védi, óvja és kezeli mind a természeti, mind az épített környezetet. A Pilisi Parkerdő egykori legendás vezérigazgatója, Madas László mellett tanulva, az örökerdő-elvek szerint már korát megelőző, szinte kertészi gondossággal kezeli a rábízott erdőket. Szakmai tevékenysége mellett elismerésre méltó az erdei lovas sportért végzett tevékenysége is, hiszen munkája során sokszor lóháton járja be a felügyelete alá tartozó erdészkerületet.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok