Önkénteseket várnak

Önkénteseket várnak

"Hányan jönnek a Pilisbe? Számoljuk meg őket!" - ezzel a felhívással él a Pilisi Parkerdő,  önkénteseket várnak a Pilisi Bioszféra Rezervátum látogatószámlálásához. 

2017-ben a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) és a Pilisi Parkerdő Zrt. (PP Zrt.) nagyszabású kutatásba kezdett a Pilis és a Visegrádi-hegység, illetve a Pilisi Bioszféra Rezervátum (PBR) kirándulóinak és látogatási szokásainak megismeréséért. A természetvédelmi intézkedések és a turisztikai attrakciók megtervezéséhez pontos képre van szükségünk, s mivel a területet az utóbbi években egyre többen látogatják, ez a kutatás is egyre fontosabb.

"A felmérést 2017 óta minden évben elvégezzük. A terület mérete és a turistautak nagy száma miatt naponta legalább 50 látogatószámlálóra, azaz jó sok önkéntesre van szükségünk. A kívánt eredményt csak az ő összehangolt munkájuk hozza meg. Ha van kedved és időd, csatlakozz a látogatószámlálók csapatához! " - írja az invitálást hivatalos oldalán a Pilisi Parkerdő.

Időpont: 2023. szeptember 29. – október 1.

Az önkéntesek feladata: a kijelölt 40 mérőpont valamelyikén látogatószámlálás, kérdőíves felmérés szeptember 30-án és október 1-én, 8-17 óráig. A kijelölt helyszínek turistautak mentén találhatóak, többnyire erdei környezetben, lakott területtől legfeljebb 1 km-es távolságban vagy kedvelt kirándulóhelyek közelében.

Az önkénteseket szükség esetén a PP Zrt. Mogyoró-hegyi szálláshelyén el tudják szállásolni a vizsgálat időtartama alatt (szeptember 29-én estétől). Innen juttatják el a számlálópontokra reggelente a segítőket, és ide is érkeznek vissza esténként.

Amit kínálnak: a mérés ideje alatt ingyenes szállás és étkezés, minden résztvevő számára 1-1 belépő a Budakeszi Vadasparkba – no és jó hangulat, klassz önkéntes csapat! A terepi munkáról, amennyiben szükséges, referenciaigazolást állítanak ki. További részleteket a jelentkezők számára külön küldenek a Pilisi Parkerdő munkatársai.

Ki lehet önkéntes? Bárki, aki elmúlt 18 éves, tud írni és olvasni, szereti a természetet és szívesen beszélget idegenekkel, nem riad meg attól, hogy megszólítsa őket és rövid interjúkat készítsen velük.

Jelentkezés: onkentes@dinpi.hu
Jelentkezési határidő: 2023. szeptember 17.

Forrás: parkerdo.hu