loader
Felkészülés a téli időjárásra!

Felkészülés a téli időjárásra!

A gépkocsivezetőknek még az igazi hideg téli időjárás beköszönte előtt érdemes szakemberrel átvizsgáltatni az autókat, a téli gumik cseréjéről időben gondoskodni kell a biztonságos közlekedés érdekében. -  Írta közleményében a rendőrség.

A gumicsere mellett célszerű átvizsgáltatni a lámpákat, a futóművet. Az autóban már ekkor érdemes elhelyezni fagyálló és ablakmosó folyadékot, mindent, ami szükséges lehet a hidegebb napokon. Az ősz beköszöntével, majd a téli időszakban a csúszós, havas, jeges utakon másfajta vezetéstechnikára lesz szükség, mint nyáron. Az ezen időszakban bekövetkezett balesetek fő oka, hogy a közlekedésben résztvevők nem veszik figyelembe a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyokat, nem ennek megfelelően választják meg sebességüket. 

Tanácsok a gépkocsivezetőknek:

- időben szakemberrel nézessék át a gépkocsit;

- a kocsiban helyezzenek el jégkaparót, jégoldó sprayt;

- a szélvédő, ablakok párosodása fűtéssel, száraz törlővel, ablaknyitással megszüntethető;

- fokozott figyelemmel közlekedjenek a jégfoltos, vízfoltos aszfaltburkolaton;

- célszerű nagyobb követési távolságot tartani a csúszós utakon;

- hosszabb útra érdemes melegebb ruhát, plédet, meleg italt a kocsiba készíteni;

- hosszabb utazást megelőzően tájékozódjunk, hogy az érintett vagy a célállomás szerinti országban vezettek-e be olyan korlátozást, amely például a téli gumik, vagy éppen a hólánc kötelező használatára irányul. Ha igen, akkor a szükséges felszerelések nélkül ne induljanak útnak, mert ezek meglétét az adott ország területére való belépésnek a feltételévé tehetik.

- indulás előtt tájékozódjanak az utak járhatóságáról, a várható időjárási helyzetről!

A téli időszak a gyalogosok közlekedésére is veszélyt jelenthet. A csapadékos, illetve csúszós úttesten a gyalogosok is lassabban közlekednek, az eleséstől, elcsúszástól való félelem elterelheti a figyelmüket a közlekedés más részvevőiről. 

Mindenkit hazavárnak, ezért a rendőrség kéri, hogy fogadják meg tanácsaikat a balesetek megelőzése érdekében!  Vezessenek óvatosan, legyenek körültekintőek!

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok