loader
Ne higgyen a telefonos csalóknak!

Ne higgyen a telefonos csalóknak!

Az OTP Bank nevében telefonáló csalóra hívja fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság. A bank nevében telefonáló csaló felhívta az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Kiberbiztonsági Szakvonalvezetőjét, akit megpróbált átverni. Az ORFK a beszélgetés menetét közzétette, hogy felhívja az esetre a figyelmet.

„Ma reggel a +36 1 636 6666 számról hívott az OTP Bank nevében telefonáló egyik – férfi –csaló. Mivel a beszélgetés nagyon tanulságos volt, megosztjuk annak legfontosabb tapasztalatait. A csaló azért hívott, mert a bankkártyámmal gyanús online tranzakciót akartak végrehajtani az Alza webáruházában. A telefonhívás alatt próbált nagyon profinak tűnni, de érződött rajta, hogy nem igazi ügyfélszolgálatos. A beszélgetés közben sokszor megakadt, bizonytalan volt. A technikai, jogi, szakmai kifejezéseket rosszul használta. Ez persze nem mindenkinek tűnik fel, számomra azonban kifejezetten szórakoztató volt. Hangsúlyozta, hogy semmilyen személyes adatot nem kér, bele tudna nézni a banki anyagomba, de az engedélyem nélkül nem teszi, ezzel is próbálta elnyerni a bizalmamat. Mivel mindenben nagyon együttműködőnek mutatkoztam és a feltett kérdésekre válaszoltam, javasolta, hogy egy alkalmazást telepítsek az eszközöm, hogy azzal tudjam elvégezni a kétfaktoros hitelesítést, amivel fokozhatom a biztonságot. Ez egy távoli asztal elérést biztosító program lett volna, amivel hozzáfértek volna minden, a készüléken tárolt információhoz. Ezt a kérését természetesen már nem teljesítettem.

Kis internetes kutatás alapján látjuk, hogy a napokban több sikertelen próbálkozása is volt csalónknak. Az interneten az alábbi véleményeket írták erről a telefonszámról érkezett hívásokkal kapcsolatban:

  • "OTP ügyfélszolgálatosnak adta ki magát egy hölgy és azt állította, hogy fizetni próbáltak a kártyámmal az Alzanal... Mivel nem vagyok az OTP ügyfele, így hamar véget ért a beszélgetés"
  • "Ma hívott, hogy pénzt akartak leemelni a számlámról, de beszélni sem tud!"
  • "OTP-s csalás, applikáció telepítésre akartak rávenni"
  • "Szerencsétlen csaló, két mondatot nem tud összerakni."

Az ORFK arra figyelmeztet mindenkit, hogy legyünk nagyon óvatosak, ha bank nevében telefonál valaki. A beszélgetés elején kérdezzük meg, hogy kit keres, és ha nem tudja a pontos nevünket, akkor szakítsuk meg a hívást, valamint semmilyen programot ne telepítsünk, még a bank nevében telefonáló személy kérésére sem. Fontos, hogy személyes vagy banki adatot, ideértve a bankkártya-adatokat is, ne osszunk meg senkivel telefonon! Ha valóban a bank ügyintézője telefonál, ő ismeri a szükséges adatokat!”

További aktuális tartalmakért, tanácsokért és felhívásokért kövessék az Internet tudatosan – online is biztonságban Facebook oldalt.

 

Forrás: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok