Csaló tűzifa árusok a Pilisi Parkerdő nevével éltek vissza

Csaló tűzifa árusok a Pilisi Parkerdő nevével éltek vissza

Csaló tűzifa árusok ellen indult eljárás – tájékoztat a Pilisi Parkerdő szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében. Próbavásárlás során bizonyosodott be, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. nevével visszaélve akartak csalók tűzifát értékesíteni.

A tilosban járók lebuktatására a Nébih ellenőreivel közös akcióban került sor – áll a közleményben. A budai agglomeráció településein tevékenykedő csalók a közösségi médiában terjesztett hirdetéseikben valótlanul azt állították, hogy a Pilisi Parkerdőből származó fát értékesítenek a lakossági vevőknek. A Parkerdő munkatársai és Nébih ellenőrei próbavásárlással keresték meg a hirdető árusokat. A kiszállítás alatt tartott ellenőrzés során kiderült, hogy a csalók nemhogy nem tudták igazolni a Pilisi Parkerdőtől való származást, de a faanyag legális eredetét bizonyító dokumentumokkal sem rendelkeztek. A Nébih ellenőrei a faanyagot és a szállításhoz használt gépkocsit zár alá vették, az eljárás folyamatban van. Az elkövetők ellen a Pilisi Parkerdő Zrt. feljelentést tett.

Az állami erdészeti társaság ismételten felhívja a figyelmet a tűzifa legális forrásból, számla ellenében történő vásárlásának fontosságára. Az illegális faanyag-forgalmazók számos esetben trükköznek a kiszállított mennyiséggel is, és reklamáció esetén gyakorlatilag utolérhetetlenek, így közvetlenül kárt okoznak a megrendelőknek. Emellett az illegálisan forgalomba kerülő tűzifa kitermelése az erdőket is károsítja, míg a szabályoknak megfelelően értékesített faanyag garantáltan fenntartható erdőgazdálkodásból származik. A legális vásárlásról a további információkat megtalálják a Nébih - Tűzifát Okosan portálján:

https://tuzifatokosan.nebih.gov.hu/kereses