loader
 Véradás lesz városunkban

Véradás lesz városunkban

Várja a véradókat a Vöröskereszt  2021. február 19-én pénteken, 10 és 18 óra között a Castrum Centerben (Paprikabíró u. 21.).

 

Naponta mintegy 1800 véradót kell toboroznia a Magyar Vöröskeresztnek, hogy a biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez.

Egyetlen véradással három betegen segíthet: a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheted meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C, a szifilisz kimutatására is.

 

 

Véradó lehet mindenki, aki:

-egészségesnek érzi magát

- az adatfelvételhez lakcímkártya, a személyi igazolványod és a TAJ-szám (ez lehet a TAJ kártya, a TAJ számot tartalmazó irat, lelet, illetve a véradó általi bemondás is.) feltétlenül szükséges

- rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal, adatokkal (személyi vagy más fényképes igazolvány, lakcímkártya, TAJ szám (első regisztrációkor eredeti vagy fénymásolt TAJ kártya szükséges!), külföldi állampolgár esetén magyarországi lakcímet igazoló papír

- elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves

- testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot

- a tetoválás és a testékszer nem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek

 

 

 

 

Forrás: szentendre.hu ; veradas.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok