loader
Újévi fogadalmak - Vajon mennyire tartósak az elhatározások?

Újévi fogadalmak - Vajon mennyire tartósak az elhatározások?

Újévi fogadalmak, szenvedélybetegségek - Előtérbe kerülnek szilveszter éjjel, - amikor sokan tesznek fogadalmat, - hogy az új évben, új életet kezdenek. Hogy mennyire tartósak ezek az elhatározások, és milyen fázisai vannak a dohányzásról való leszokásnak, arról a Szentendre Ma keddi adásában a Szentendrei Járás Egészségfejlesztési iroda vezetőjét és pszichológusát kérdeztük.

A türelem és a kitartás a legfontosabb akkor, ha valaki szeretne megszabadulni káros szenvedélyétől, legyen szó evési problémáról, alkoholizmusról, vagy dohányzásról. A térségben az Egészségfejlesztési Iroda programjában több olyan lehetőség szerepel, ami segítség lehet azoknak, akikben megszületett az elhatározás a leszokáshoz. Szilveszter éjszaka többen határozzák el magukat, hogy életmódot váltanak. 

Nem csak az utolsó szál cigarettának, nem csak az utolsó pohár italnak van jelentősége a pszichológus szerint, de az elsőnek is. Online is működnek a leszokást segítő programok az Egészségfejlesztési Iroda szervezésében, ahol a prevenció mellett a káros szenvedélyektől való megszabadulásra is nagy hangsúlyt fektetnek a szakemberek.

Fontos, hogy ne bélyegezze meg a társadalom azokat, akik valamilyen káros szenvedéllyel élnek együtt. A leszokásban a környezetnek, a családnak, barátoknak, munkahelynek is nagy szerepe van. 

Nem szabad feladni, és nem mások, hanem saját maguk miatt kell végig csinálni azt a sokszor nehéz utat, ami a káros szenvedélytől való megszabadulásról szól. Ha megszületett az elhatározás, a tovibbiakhoz jótanácsot is adott a pszichológus az új élet stílust kezdőknek.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok