Két hivatalosan elrendelt hatósági karantén van érvényben Budakalászon

Két hivatalosan elrendelt hatósági karantén van érvényben Budakalászon

Fontos tudni, hogy Budakalász Város Önkormányzata (és minden önkormányzat) hivatalosan csakis abban az esetben értesül arról, hogy a városban van-e megbetegedés, ha a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi Hatósága határozatot küld számára abból a célból, hogy az Önkormányzat gondoskodjon a hatósági karanténba került, vagy beteg személy ellátásának biztosításáról.

Olyan jogköre azonban nincs az önkormányzatoknak, hogy mindezt nyilvánosságra hozza. Egy kötelessége van: a karantén ideje alatt gondoskodni kell az ellátás biztosításáról.

A Védelmi Bizottság felé minden önkormányzat naponta jelzi a Járványügyi Hatóság határozatai alapján a karanténban tartózkodó személyek számát.

Ugyanakkor tudni kell: a koronavírusos betegség nem közérdekű adat, hanem egyészségügyi személyes adat. A hivatalosan elrendelt hatósági karanténról való tájékoztatás is kizárólag számszerűsítve, név és lakóhely nélkül lehetséges.

Az Önkormányzat mindenkit kér a fentiek tiszteletben tartására. 

Hatósági karanténnal kapcsolatos határozatot április 1-ig összesen 3 budakalászi lakos esetében kapott az Önkormányzat. Az első budakalászi karantén március 31-én feloldásra került, az érintett jól van. Az eddig ismert további 2 hatósági karantén április 10-ig, illetve április 11-ig szól.

„A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és egyáltalán, aki teheti, az maradjon otthon. „Mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat!” – fogalmazott az országos tisztifőorvos.