loader
Februárban is várta a budakalászi véradókat a Vöröskereszt

Februárban is várta a budakalászi véradókat a Vöröskereszt

Megtartotta az idei év első véradó napját a Magyar Vöröskereszt Pest megyei Szervezete. Az önkénteseket február 27-én várták a szervezet munkatársai a Faluházban, ami a jövőben is helyet biztosít az akciónak. Egy véradás alkalmával akár három ember életét is megmenthetik a donorok.

A gyógyításhoz nélkülözhetetlen vér semmi mással nem pótolható, mert élő anyag. Ezért fontos, hogy időről-időre, az önkéntes véradó napok során gyűjtse az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt az utánpótlást. Budakalászon február utolsó keddjén szerveztek véradást, ahová ezúttal is vártak minden 18 és 65 év közötti egészséges embert.

A véradáskor összesen 4,5 deciliter vért vesznek le, és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe, hiszen egy ilyen alkalom egyben szűrővizsgálat is: kötelező tesztek közé tartozik a HIV, Hepatitisz-B és C, a szifilisz kimutatása és a vércsoport meghatározás – mondta el stábunknak a Vöröskereszt területi munkatársa, Orosz Krisztián. A nők évente négyszer, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie.

Legközelebb három hónap múlva, ugyancsak a Kós Károly Művelődési Házban lesz véradás, melynek pontos időpontjáról az intézmény és az egészségügyi szervezet is hírt ad majd.

Címkék

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok