loader
Egyre több az influenzás beteg

Egyre több az influenzás beteg

Egy hét alatt megduplázódott az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma. A legtöbb beteg a fővárosban, Fejér és Pest megyében van.

A 4. naptári héten, 2018. január 22-28. között, több mint 30 000 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, ami 85,9 százalékkal több beteget jelent - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztálya szerdai, legfrissebb jelentésében.

Az elmúlt héthez viszonyítva az orvosnál megjelent betegek között nőtt a gyermekek aránya, de kórházba is többen kerültek:  az elmúlt héten huszonhét új beteg részesült intenzív ellátásban az előző heti huszonkettőhöz képest. Az Országos Közegészségügyi Intézethez beküldött minták vizsgálata során 34 influenza B és két influenza A vírust azonosítottak.

A védőoltást még mindig nem késő beadatni hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára az MTI-nek szerdán. Ingyenesen jogosultak a 60 év felettiek, a szív- és érrendszeri, légzőszervi, anyagcsere-, immunhiány-betegségben szenvedő krónikus betegek, a várandós nők és az egészségügyi, szociális intézményekben dolgozók. Újdonság, hogy idén először a pedagógusoknak, a köznevelési intézmények alkalmazottainak is térítésmentesen biztosítják a szérumot – közölte az államtitkár. Összesen 1,3 millió adag vakcina áll rendelkezésre – tette hozzá. Ónodi-Szűcs Zoltán nyomatékosította, hogy soha sem késő kérni a védőoltást, ha elkapják is az influenzát azok, akik részesültek a szérumból, a betegségük jóval enyhébb lefolyású lesz.

Budakalászon is tetőzik a járvány. A közelmúltban Dr. Gál Katalint a város egyik házi orvosát kérdeztük, aki elmondta, hogy az utóbbi hetekben sokan jártak az Egészségházban az infulenza fő tüneteivel: lázzal, fejfájással, orrfolyással és köhögéssel. Hogy elkerüljük a gyengélkedést és az ágyban töltött napokat, érdemes megfogadni néhány jótanácsot. Az influenza megelőzhető, azonban ez csak akkor működik, ha folyamatosan karban tartjuk immunrendszerünket – mondta el a szakértő.

A budakalászi háziorvosok rendelési idejét a város hivatalos honlapján, a www.budakalasz.hu oldalon tekinthetik meg.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok