loader
Egészséges életmód

Egészséges életmód

Továbbra is várja programjaival a Budakalászon élőket a Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda, amely szeptember 16-ától pócsmegyeri székhelyen folytatja működését. A TV Budakalász stúdiójában a vezetővel, Huszárné Kürti Évával és Tóth Eszter dietetikussal beszélgettünk.

Szép környezetben, nagyobb irodában kezdhették meg a munkát Pócsmegyeren az EFI munkatársai. A szervezet az eddigihez képest kisebb, öt fős csapattal tevékenykedik tovább. Huszárné Kürti Éva, mint egészségtan tanár és sportoktató, Tóth Eszter, mint dietetikus és három pszichológus kolléga állnak a járás 12 településének rendelkezésére. Dolgoznak azon, hogy a székhelyváltás és a létszámcsökkenés ne legyen érezhető Budakalász lakosai számára sem.

A járvány az EFI munkájára is hatással volt, de igyekeztek alkalmazkodni a kialakult helyzethez. Csoportos foglalkozásaikat és egyéb tartalmaikat áthelyezték a virtuális térbe. Facebook csoport alakult 4 Évszak Klub, Szülőakadémia és Testsúlycsökkentő Klub elnevezéssel. Hamarosan szintén online lesz látható szülés utáni regeneráló tornájuk is.

A vírus első hulláma óta, a több otthon töltött időnek és az aktivitás hiányának eredményeként sokakra felszaladt néhány felesleges kiló, de Tóth Eszter elmondta, hazánk ettől függetlenül is élen jár a legelhízottabb nemzetek között. A magyar konyha sajátosságai, a zsíros, fűszeres ételek hozzájárulnak az egészségtelen táplálkozáshoz, a kiugróan magas sóbevitel okozta magas vérnyomás pedig szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához is vezethet.

A dietetikus szerint, a fogyáshoz nem átmeneti megoldások, hanem életmódváltás szükséges. A rohanó mindennapokban is fontos odafigyelni a napi ötszöri étkezésre, kifejezetten a reggelire, amit többen hajlamosak kihagyni. Továbbá kiemeli, hogy az egészséges táplálkozás nem arról szól, hogy mindent megvonunk magunktól, amit szeretünk. A lényeg, hogy ne essünk túlzásokba és ügyeljünk a mértékletességre.

Az étkezés mellett a megfelelő folyadékbevitelről is gondoskodni kell. A felnőtteknek legalább napi 1,5-2 liter folyadék, főként víz fogyasztása ajánlott. A dietetikus figyelmeztet, hogy nem szabad megvárni a szomjúságérzetet, sokat segíthet a tudatosítás abban, hogy ne feledkezzünk meg az ivásról. A kiszáradás leginkább a kisgyermekeket és a 60 év feletti idősebb korosztályt fenyegeti, ugyanis ők kevésbé érzik szomjasnak magukat.

A TV Budakalász honlapján megtekinthető a teljes beszélgetés, melyben Huszárné Kürti Éva a sportolás fontosságáról is beszél, valamint az EFI testsúlycsökkentő programjának tartalmáról is részletesen beszámol.

http://www.szentendre.media.hu/tv-budakalasz/videok/kozter/tv-budakalasz-kozter-huszarne-kurti-eva-toth-eszter-2020-10-19

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok