loader
Az anafilaxiás sokk kezelésére a szentendrei gyermekintézmények is felkészültek

Az anafilaxiás sokk kezelésére a szentendrei gyermekintézmények is felkészültek

Az anafilaxiás sokk megelőzése azonnali, életmentő feladat. Ennek érdekében Szentendre Város Önkormányzata minden városi gyermekintézmény számára biztosította az EpiPen Junior injekciót. A szülőknek ki kell tölteniük egy nyilatkozatot, mely szerint a gyermek felügyeletét ellátó óvodai munkatárs – a mentő segélyhívójával egyeztetve – beadhatja a készítményt-olvasható Szentendre Város Hivatalos honlapján.

Az EpiPen rovarcsípések, gyógyszerek, vagy ételek által okozott súlyos allergiás reakció (anafilaxia) sürgősségi kezelésére alkalmazható-ólvasható Szentendre Város Hivatalos honlapján. Az egyszerűbb használat érdekében a hatóanyag előre töltött injekcióban van. Az adrenalin közvetlenül a szív és érrendszerre, valamint a tüdőre fejti ki a hatását. A szentendrei gyermekintézményeknél már elérhető a 2-2 db autoinjektor, ám javasolt több EpiPent is készenlétben tartani.  A továbbiakban az oldatos injekciók beszerzéséről, azok átadásáról az óvodák számára, az esetleges felhasználást követően pótlásukról, valamint a szavatosság lejárta előtti cseréről a SZEI (Szentendre Város Egészségügyi Intézményei) gondoskodik az önkormányzat támogatásával-írja a portál. A biztonságos alkalmazásról, a beadás szükségességét előidéző tünetekről a kialakított protokoll szerint, a SZEI munkatársai tartanak szóbeli, és írásbeli tájékoztatást, valamint gyakorlati oktatást az óvodák kijelölt munkatársainak. Az elmúlt két hétben dr. Hernádi Márton gyermekorvos, valamint dr. Gaál Andrea allergológus, fül-orr-gégész főorvosasszony ismertette a tudnivalókat. Az oktatást a SZEI vezetője, Dublinszki-Boda Péter szervezi-tudtuk meg a weboldalról.

Az anafilaxiás reakció tünetei:

-bőrviszketés, kidudorodó kiütés (mint például a csalánkiütés), kipirulás

-az ajkak, a torok, a nyelv, a kezek és a lábak duzzadása

-nehézlégzés, zihálás

-a beszéd akadályozottsága és/vagy rekedt hang

-hányinger, hányás

-hasi görcsök

-néhány esetben eszméletvesztés

-kisgyermekek esetében elesettség, sápadtság

Mit tegyen, ha észleli a tüneteket?

Azonnal hívni kell a 112-es segélyhívó számot, kérjen mentőt, és jelezze, hogy anafilaxiás roham gyanúja miatt telefonál. Mondja el milyen tüneteket észlelt, és tájékoztassa a kezelőt, hogy felnőtt esetében az EpiPen vagy gyermek esetében az EpiPen Junior rendelkezésre áll. Kövesse a kezelő által adott utasításokat!

Az alkalmazás után azonnali orvosi ellátásra és kórházi megfigyelésre van szükség, mert a  tünetek egy kis idő elteltével újra jelentkezhetnek.

A beteg a mentő kiérkezéséig felemelt lábakkal feküdjön hanyatt, amennyiben ez nem okoz légzési nehézséget, ha igen, akkor üljön fel. Feltétlenül a beteg mellett kell maradni, amíg a mentő meg nem érkezik, arra az esetre, ha újból rosszul lenne. Az eszméletlen beteget stabil oldalfekvő helyzetbe kell helyezni.

Forrás: szentendre.hu

Fotó: Pixabay

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok