Allergiaszezon

Allergiaszezon

Elkezdődött az allergiaszezon. Azok, akik a növényfélékre allergiások, több felsőlégúti panasszal küzdenek. Későn kezdődött a tavasz, ezért egyszerre kezdett el virágozni többféle növény. Tüneti kezeléssel a panaszok enyhíthetők, de az allergia - a SZEI füll-orr-gégész főorvosa szerint - nem gyógyítható.

Több növény és fafaj ilyenkor áprilisban virágzik. Köztük a mogyoró, égerfa, nyárfa és a fűzfa is. A legtöbben a pollenfélékre allergiások, de sokan vannak, akik a háziporatkára érzékenyek. Dr. Gaál Andrea szerint léteznek olyan praktikák és kezelések, amelyek segítségével hosszútávon tünetmentes tud maradni a páciens.

A rendszeres orrmosással tisztán tartható az orrnyálkahártya, nehezebben tapadnak meg a pollenek. Ez a legfontosabb, hiszen ezek váltják ki az allergiás reakciót. Az allergiát leginkább genetikai hajlam okozza.

A pollenféléken kívül nagyon sokan allergiások a poratkára, amely a fűtési szezonban okoz sűrűbben panaszt. Ebben az esetben azonban a tünetek enyhébbek és a megelőzés egyszerűbb.

Amikor ételallergia gyanúja áll fent, akkor vérvétel alapján állapítják meg azt, hogy melyik élelmiszer váltja ki pontosan az allergiás reakciókat. Ha a páciensnek gyógyszer van a szervezetében vizsgálat során, akkor nem biztos, hogy a teszt kimutatja az allergia okát.

Az allergia a szervezet téves immunválasza. Olyan anyag, molekula ellen védekezik, mely a szervezetre ártalmatlan és egészséges emberekben semmilyen tünetet nem okoz.

Az a felnőtt, aki gyermekkorában arra kényszerült, hogy rendszeres antibiotikum kúrában részesüljön, valószínűbb, hogy allergiás lehet. A betegek akár éveken át is tünetmentessé tehetik magukat, ha odafigyelnek a helyes táplálkozásra, kerülik a stresszt és azokat az anyagokat, amelyek kiválthatják a reakciókat. Akik pedig a növényfélékre allergiások, az erre felírt szemcseppek és orrspray-k által tehetik gondtalanabbá mindennapjaikat.

 

 

 

 

 

 

Kép forrása: allergiakozpont.hu

Címkék: ,