loader
A rák elleni küzdelem világnapján a prevencióra helyezi a hangsúlyt a szakember

A rák elleni küzdelem világnapján a prevencióra helyezi a hangsúlyt a szakember

Holnap lesz a rák elleni küzdelem világnapja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre és hangsúlyozza a prevenció és a megfelelő kezelés fontosságát – Dr. Tamás Györgyi, iskolaorvos a HPV elleni védőoltás fontosságra hívta fel a figyelmet, amellyel a későbbi méhnyakrákot lehet megelőzni.

A HPV igen gyakran előforduló vírus, az egész világot tekintve, az emberek 80%-a élete során legalább egyszer megfertőződik valamely törzsével. A HPV egy több, mint 100 tagból álló víruscsalád, amelynek hozzávetőleg 16 törzse különösen veszélyes abból a szempontból, hogy nyálkahártya-elváltozásokat, daganatos megbetegedéseket okozhat – fejtette ki szerkesztőségünknek Dr. Tamás Györgyi.

A méhnyakrákot megelőző, magas kockázatú HPV-törzsek ellen védelmet jelentő oltást térítésmentesen megkaphatják a 7. osztályos tanulók az iskolai kampányoltás keretein belül. 7-8 éve a lányok, 4 éve a pedig a fiúk is szabadon választható védőoltásként igényelhetik HPV elleni oltást. Városunkban igen szép aránnyal, az érintettek 90%-a él a lehetőséggel, ami mind a szülők, mind a házi-és gyermekorvosok támogatásának is köszönhető – tette hozzá az iskolaorvos.

Dr. Tamás Györgyi hangsúlyozta: nagyon fontos a megelőzés, a szűrővizsgálatokon való részvétel, melyek során lehetőség adódik a hámelváltozások korai észlelésére és időben történő kezelésére.

A teljes riportot megtekinthetik a mai Szentendre MA hírmagazinban. Tartsanak Velünk!

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok