loader
Szükség esetén nyilvántartott szolgáltató kijelölésével garantálható az üzemanyag ellátás biztonsága

Szükség esetén nyilvántartott szolgáltató kijelölésével garantálható az üzemanyag ellátás biztonsága

A kormány a családok védelme érdekében május közepéig tartja fenn az üzemanyagok árának maximálását. A benzinárstop meghosszabbításával változatlan formában maradnak érvényben a kapcsolódó rendelkezések. A zavartalan ellátásbiztonság érdekében az üzemszünetet hirdető benzinkutak működtetését átmenetileg nyilvántartott szolgáltatók vehetik át, amelyek minisztériumi kijelölés alapján minden esetben gondoskodnak arról, hogy egyetlen magyarországi település lakosai se maradjanak üzemanyag nélkül - szögezte le szerdai közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Az innovációs tárca folyamatosan egyeztet a feladatok átvételére kész és képes MOL vezetésével - tették hozzá.
Az elszabaduló energiaárak miatt egész Európában emelkedik az üzemanyagok ára. Rezsicsökkentési politikájához hűen a kormány tavaly novemberben a 95-ös benzin és a gázolaj árát legfeljebb literenként 480 forintos szinten rögzítette, először három hónapra. A beavatkozás nélkül, a világpiaci folyamatok miatt ma jóval 500 forint feletti áron tankolhatnánk a benzinkutakon. Az intézkedésnek köszönhetően a magyar emberek a gázhoz és áramhoz hasonlóan az üzemanyagért is az egyik legalacsonyabb árat fizetik Európában. A benzinárstopot a napokban újabb három hónapra hosszabbították meg, az így május 15-éig érvényben marad, további védelmet biztosítva az autót használó családoknak.
A kormány már tavaly megtette a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a rögzített ársapka mellett is megőrizze az ellátás biztonságát. Az eddigi rendelkezések a továbbiakban változatlan formában alkalmazhatók. Ha egy töltőállomás nem képes a vásárlók megfelelő kiszolgálására, és ezért üzemszünetet hirdet, úgy az innovációs tárca a hatályos szabályozásban foglaltak alapján, az ellátásbiztonság szempontjait szem előtt tartva megvizsgálja a kijelölés szükségességét. Amennyiben ez indokolt, a feladatok átmeneti ellátására egy nyilvántartott szolgáltatót jelölnek ki. Mostanáig nem volt egyetlen olyan vállalkozás sem, aki helyett mást kellett volna kijelölni. Az innovációs tárca folyamatosan egyeztet a feladatok átvételéhez szükséges erőforrásokkal rendelkező MOL vezetésével. A magyar emberek üzemanyaggal való ellátása tehát változatlanul biztonságos, biztosított - közölték.

MTI 2022. február 16.

Címkék

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok