Hétvégén jön a tartósélelmiszer-gyűjtő akció

Hétvégén jön a tartósélelmiszer-gyűjtő akció

Hétvégén jön az ország legnagyobb tartósélelmiszer-gyűjtő akciója. Az infláció már csökken, ez vajon az adakozási kedvben is megmutatkozik? - foglalja össze a karitatív akció lényegét szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az Élelmiszerbank.


Péntektől vasárnapig kerül sor az év legnagyobb élelmiszergyűjtő akciójára a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében. Az ország 153 településén 356 áruházban összesen 6500 önkéntes gyűjti majd a felajánlásokat. Az Élelmiszerbank mindenkit arra kér, hogy a vásárlásakor a nélkülözők számára is tegyen egy tetszőleges tartós élelmiszert a kosarába, amit a fizetés után a kasszák melletti gyűjtőpontokon adhat le.


Budapest, 2023. november 14. –  Az Élelmiszerbank 2006 óta minden évben megszervezi karácsonyi tartósélelmiszer-gyűjtő kampányát, ami az évek során a szolidaritás és az összefogás egyik legnagyobb hazai ünnepévé nőtte ki magát. Két éve például 347 ezer kilós rekorderedménnyel zárták a háromnapos programot, és 70 ezer nélkülözőnek tudtak segítséget nyújtani az ünnepek idején.

 

A jótékonykodást tavaly számos körülmény nehezítette, ami akkor az adományok mennyiségében is visszatükröződött, harmadával kevesebb felajánlás érkezett. Szerencsére idén már ársapkákkal és mennyiségi limitekkel sem kell szembe néznie azoknak, akik a nélkülözők segítésének legegyszerűbb módját keresik az ünnepekkor, vagyis a közvetlen élelmiszeradományozást. A konzervek, bébiételek és szaloncukor csomagok mellett ismét könnyen ajánlhatnak fel lisztet és étolajat is.356 helyen segíthetünk az országban

 

A gyűjtésre november 17. és 19. között, péntektől vasárnapig kerül sor négy kiskereskedelmi lánc, a Tesco, az ALDI, az Auchan és a METRO áruházaiban, országszerte 356 helyszínen. Az adományokat az Élelmiszerbank zöld mellényt viselő önkénteseinél lehet leadni, a kasszák közelében kijelölt gyűjtőpontokon. A felajánlásokat pénteken 15:00-20:00 óráig, szombaton 8:00-19:00 óráig, vasárnap pedig 8:00-18:00 óráig fogadják.

„Az Élelmiszerbanknál idén szokatlanul hamar, már jóval a fűtési szezon előtt meredeken nőni kezdett a segítségkérések száma. Ezek között különösen aggasztó a többgyermekes családok, az egyszülős háztartások és az idős emberek magas aránya.  Szeretnénk, hogy senkinek ne maradjon üresen a tányérja az ünnepek idején. Önkénteseinkkel ehhez kérjük a vásárlók segítségét az előttünk álló hétvégén” – mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.

Az Élelmiszerbank karácsonyi adománygyűjtéséről számokban

 

  • Az előttünk álló hétvégén 153 településen 356 áruházban 6500 önkéntes működik közre a gyűjtésben;
  • A tavalyi évben a háromnapos akció minden egyes percében 150 kiló élelmiszert adományoztak az áruházak vásárlói, tehát percenként 30 darab pakk összeállításához szükséges mennyiség jött össze;
  • Ezekből akkor 48 246 darab, egyenként 5 kilogrammos élelmiszercsomag készült;
  • Az adakozás egyszerűbbé tételét célozza, hogy egyes Tesco áruházakban előre összekészített adománycsomagokat is meg lehet vásárolni, amivel egy négyfős család ünnepi vacsoráját biztosíthatják a támogatók.
  • A gyűjtésben részt vevő áruházak listája itt érhető el: https://bit.ly/aruhazlista2023