loader
Évente 3 ezer kis gézengúzt ölelnek át

Évente 3 ezer kis gézengúzt ölelnek át

Minden kisgyermek képességei fejleszthetők, csupán odafigyelésre és törődésre van szükség – vallja dr. Schultheisz Judit, a közel 25 éve működő Gézengúz Alapítvány alapítója. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkársága novemberben, a Koraszülöttek Világnapján egyebek mellett azt jelentette be, hogy jövőre 182 millió Ft-tal többet kíván a koraszülöttek mentésére fordítani. A továbbiakban az alapítvány közleményét olvashatják. 

Mivel a születési rendellenességekkel született, vagy eltérő fejlődésmenetű gyerekek ellátása tekintetében nemcsak az ebben érintett családoknak, hanem a kisebb-nagyobb közösségeknek is felelőssége van, a társadalmi szerepvállalás nem érhet véget a koraszülöttek megmentésénél. Magyarországon a születések 5-6 százalékánál fordul elő valamilyen rendellenesség.

Minden kisgyermek képességei fejleszthetők, csupán odafigyelésre és törődésre van szükség – vallja dr. Schultheisz Judit, a közel 25 éve működő Gézengúz Alapítvány alapítója. Bármennyire nyilvánvaló, a társadalmi gyakorlatból mégis sokszor hiányzik ez a gondolat. Pedig ennek megléte, vagy hiánya nemcsak etikai kérdés, hanem képet ad az emberi környezet minőségéről, az élet gazdagságába vetett hitünkről is.

A Gézengúz eredményes és példaértékű munkája, amely 5 helyszínen (Budafokon, Budakalászon, Óbudán, Győrben és Salgótarjánban) évente csaknem 3 ezer gyermeknek nyújt közvetlen segítséget, nemcsak hiánypótló, hanem egyedülálló is Magyarországon. Az alapítvány orvos, pszichológus, gyógytornász, gyógypedagógus szakembereinek célja, hogy minél több gyermek egészséges fejlődéséhez járulhassanak hozzá.

Hazánkban a születések 5-6 százalékánál fordul elő valamilyen rendellenesség, az ebben a kérdésben érintett kisgyermekek száma évről évre néhány ezerrel nő. Korábbi tapasztalatok szerint a rendellenességek a téli és a kora tavaszi hónapokban születetteknél gyakoribbak, mint a nyáron világra jötteknél.

A kivételes harmóniával kialakított, és szeretettel, valamint következetes szakmaisággal működtetett Gézengúz-központokban diagnosztikai szolgáltatások, egyéni és csoportos fejlesztési programok, továbbá csoportos vízi foglalkozások várják a kicsiket, de a Gézengúz nemzetközileg is elismert terápiás specialitása, a korai neuro-hidroterápia, Huple-program is fejlesztési lehetőségeket kínál. Egy specifikus betegségcsoportot felkaroló Plexus Centrum Koordinációs Központ kialakítása már a jövő évi tervek közt szerepel.

 

Bővebb információ az Alapítványról:

www.gezenguz.hu

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok