loader
Befejeződött a szenny- és csapadékvíz-hálózat szétválasztásának első üteme

Befejeződött a szenny- és csapadékvíz-hálózat szétválasztásának első üteme

A belvárosi csapadékvíz-elvezetés fejlesztésének 720 millió forintos összköltségű első üteme befejeződött, melynek önkormányzati önrésze 420 millió forint volt. Ezzel a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) munkálatainak első szakasza zárult le: a fejlesztés végső célja a város teljes leválasztása a regionális szennyvízelvezető-rendszerről. 

A beruházás során 1,2 km zárt és 59 méter nyílt csapadékvíz-elvezető csatorna épült ki 63 aknával, 100 m3-es záportározóval. A csapadékvíz-csatorna vízgyűjtő területe több mint 14 hektár. Nyolc utcában, valamint a Teátrum parkolójában, a Budapesti Gazdasági Egyetem, valamint a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. területén épült ki a csapadékvíz-elvezetési hálózat. Hat darab nagy teljesítményű szivattyúval szerelték fel az átemelőt. A rendszer működtetéséhez trafóállomást, kapcsoló- és vezérlőházat létesítettek, áramszünet esetén pedig diesel aggregátor biztosítja a rendszer működését.

A projekt megvalósítására a „Pest Megye célzott pénzügyi támogatása” alapból 300 millió forintot kapott a város 2018-ban, melyet 2021. június végéig lehetett felhasználni. Hogy a támogatási keret ne vesszen el, ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy a fejlesztéshez szükséges további 420 milliót saját forrásból biztosítja.

Fotó: Bellai László

Forrás: https://szentendre.hu/

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok