loader
25 éve van újra vallási nevelés a Szent András Általános Iskolában

25 éve van újra vallási nevelés a Szent András Általános Iskolában

Huszonöt éve van ismét egyházi nevelés a Szent András Általános Iskolában. Az újraindulásról emlékeztek meg pénteken hálaadó szentmisével a Péter-Pál templomban, amit Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom - budapesti érsek celebrált.

Ünnepi istentisztelettel kezdődött a 25 éves jubileumi megemlékezés a Szent András Általános Iskolában. A meghívott vendégeket a szertartás után, egy közös agapéra várták az iskolába. Beszédek, visszaemlékezések elevenítették fel a múltat, a kezdeteket. Az intézmény már a XIX. század végén egyházi iskolakolaként működött, aminek mindennapjait nehezítette a történelem változása. A rendszerek váltakozásával többször volt nehéz helyzetben az oktatási intézmény. A rendszerváltást követő újraindulásról, Blanckenstein György plébános beszélt, aki a kezdeti nehézségekre is visszaemlékezett.  Sokan drukkolat azért, hogy ne indulhasson el a katolikus nevelésű intézményben az első osztály. A felsőtagozat megszervezése is nagy kihívást jeletett a pedagógusoknak, akik között most is van olyan, aki a kezdeteknél is jelen volt. Lelki segítő Blanckenstein György is végig kísérte az az elmúlt negyed évszázadot, ami alatt több diák is a papi hivatás mellett döntött. 

A hitre való oktatás és  nevelés a XXI. században  is nagy kihívást jelent a pedagógusoknak és a lelkészeknek egyaránt. György atya szerint szerint az iskola sikerének az egyik titka az, hogy szinte az első pillanatban megpályáztatták a tanári állásokat az intézménynél. 

A jubileumi évhez kötödő programsorozat első állomása volt a pénteki hálaadó szentmise és agapé. Pabeschitzné Péter Kamilla igazgatóhelyettes szerkesztőségünknek azt mondta, 25 év egy intézmény életében ugyanazt jelenti, mint egy család életében.  

Elismeréséket is átadtak az ünnepségen, azoknak  az embereknek, akik kimagaslóan vették ki a részüket a munkából az iskola indulásánál. Ez a díj a 25 éves évfordulóra tervezett Szent Andrást ábrázoló plakett. Az iskola igazgatóhelyettese bízik abban, hogy ezzel a lendülettel vághatnak neki a következő 25 évnek.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok