loader
Tizenhat nemzetközi művész kiállítása a MűvészetMalomban

Tizenhat nemzetközi művész kiállítása a MűvészetMalomban

Tizenhat kortárs nemzetközi képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás pénteken a szentendrei MűvészetMalomban KONSTRUKTÍV + INTER + KONKRÉT címmel. A tárlat január 26-ig látható.

A geometria világához kötődő tárlat mások mellett Kassák Lajos, Moholy-Nagy László vagy Kepes György nyomdokain haladva mutatja be, hogy a matematika, a logika, a várostervezés és a műszaki tudományok - hogyan élnek együtt a mindennapokban a művészettel, hogyan jelennek meg például a színek, a formák - a sárga, a vörös és a kék variációi, a kör, a négyzet, a háromszög. Dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Ferenczy Múzeum igazgatója kérdésünkre elmondta: „A Ferenczy Múzeum amikor átvette a MűvészetMalom működtetését, akkor azt a vállalást tette, hogy a szentendrei művészet agoráját teremti meg itt, de egyúttal a szélesebb kontextusát is megmutatja azoknak a művészeti törekvéseknek, amelyek hatottak Szentendrére. Ez a mai kiállítás egy nemzetközi kitekintésre ad lehetőséget.”

A WOW projektjének kiállításain és szimpóziumain hét európai ország művészei mutatkozhatnak be, az első állomás Magyarország. A mostani eseményhez kapcsolódva alakult meg a kiállítás címével megegyező nevű csoport, a nemzetközi tömörülést osztrák, német, olasz, holland, román, szlovák és magyar művészek alkotják. A kiállítást Pröhle Gergely, nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, aki a Tv Szentendrének nyilatkozva elmondta, hogy Szentendrének óriási jelentősége van a hazai művészeti életben. „Ne felejtsük el, hogy a magyar modernizmus egyik bölcsőjében vagyunk. Mindig örülök, ha látom, hogy ehhez a hagyományhoz hű marad a város és nemcsak a hazai kortárs művészet szempontjából, hanem komoly vonzerőt gyakorol Európában is.”

A 16 nemzetközi művész, 16 pozíció alcímet viselő tárlat megnyitóját szimpózium kísérte, amely a résztvevő művészeket, művészeti irányzatokat és műveket mutatta be. A kiállítás megnyitón Versegi - Nagy Miklós polgármester mondott üdvözlő beszédet. A polgármester szerint Szentendre életében nagy jelentősége van a nemzetközi kapcsolatoknak. Ezt példázza ez a kiállítás is, ami innen indul útjára és több európai városban mutatják majd be.

A kiállítás január 26-ig, szerdától – vasárnapig 10 és 17 óra között látható a szentendrei MűvészetMalomban.

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok