loader
Nyitott műtermek, séták, koncertek és filmvetítés az ArtKert összművészeti fesztiválon

Nyitott műtermek, séták, koncertek és filmvetítés az ArtKert összművészeti fesztiválon

Harmadik alkalommal szervezi meg az ArtKert összművészeti fesztivált a Szentendrei Régi Művésztelepen és a MANK Galériában a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. augusztus 28. és 30. között. A fesztiválon a Szentendrei Régi Művésztelepen a hétvégi esték zenével telnek meg: szombaton az Ivan & The Parazol és az IDEGEN, vasárnap a Meg Egy Cukorka zenekar és a Lóci játszik csapata lép színpadra. A Hangfoglaló Programnak köszönhetően a hétvégén koncertet ad még a The Anahit, A Bence kalandjai és a Fiúk zenekar is.


A művészeti sétákon a Fő téri ÚjMűhely Galériából indulva az érdeklődők Szentendre azon kultikus helyszíneit ismerhetik meg, amelyek híres festmények kompozícióit ihlették. A várostörténeti érdekességek mellett az egykor itt élő és alkotó művészek alakjait is megidézik: szó lesz a Ferenczy család Szentendréhez fűződő viszonyáról és olyan művészházaspárokról, mint Vajda Lajos és Vajda Júlia vagy Anna Margit és Ámos Imre. A Régi Művésztelep műteremlátogatásán személyesen is megismerhetik az érdeklődők a művésztelep alkotóit: Aknay Jánost, Baksai Józsefet, Bánföldi Zoltánt, Bereznai Pétert, Buhály Józsefet, Csáki Róbertet, Knyihár Amarillát és Krizbai Sándort.
    Művészeti workshopokon az agyagművészettől a zománcozáson és a selyemfestésen át a fotózásig és a szitanyomásig több izgalmas technikát próbálhatnak ki a felnőttek és gyerekek egyaránt. A Szentendrei Régi Művésztelep alkotóinak vezetésével pedig bárki megtanulhatja, hogyan kell a vászonnal bánni. Játékos művészeti kalandozásra is hívják a közönséget Magyarország nagy vizei mentén: képzeletben el lehet látogatni a Balaton partjára, a Duna mellé Szentendrére vagy a Tisza partjára Hódmezővásárhelyre, és az ott született festményekből inspirálódva a Kalandozás - Pemzlivel című foglalkoztató füzet segítségével közösen alkothat a közönség.
    A Banquet for Bees című interaktív előadáson a méhek életéről lesz szó tánccal, sétával és ehető virágokkal fűszerezve, a Képmás-est elnevezésű sorozatban pedig a Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs filmet vetítik. A közönség megismerheti Emmer Lászlót és Páczai Tamást, a Képmás magazin címlapfotósát és képszerkesztőjét, de Szalóki Ágival is tartanak beszélgetést.
    A MANK Galériában ÉLET-JELEK címmel a 25 éves Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep munkáiból álló tárlat, a Fő téri ÚjMűhely Galériában pedig Gallai Judit Ágnes Triamala - Tűz, Tenger, Asszony című kiállítása lesz látható.
    A Hangfoglaló Programnak köszönhetően Vértes György magyar könnyűzenei fotós munkáiból nyílik háromnapos tárlat a Szentendrei Régi Művésztelep Jeges Ernő Műtermében, a Szobrok a kertben című szabadtéri szoborkiállítás mellett pedig Eifert János fotóművész portréfotóit mutatják be a művésztelep kertjében. Mindezek mellett a kortárs vizuális művészetek fiatal generációjának legfrissebb munkáit is megismerheti a közönség Szentendre ikonikus helyein, terein.
    Ismét megrendezi a MANK a Ferenczy Múzeumi Centrummal közösen a műgyűjtő játékot, amelyben értékes ajándékokért szállhatnak versenybe a családok.
    A szentendrei Fő téren található ÚjMűhely Galériában komolyzenei koncertek, tárlatvezetés, ékszerkészítő és kerámiaművészeti workshop várja a látogatókat. A test kultusza a képzőművészetben című beszélgetésen a MANK Kép/Test/Lét összművészeti programsorozata mutatkozik be. Esténként a Melléküzemág és az E.J.R. Műhely koncertje színesíti a programot, a Generációk találkozása című sorozatban pedig Krizbai Sándor festőművésszel, Krizbai Gergely "Krizbo" grafikusművésszel, valamint ef Zámbó Istvánnal és Margit Szabolccsal találkozhat a közönség.  
    A program a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál részeként, a Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 

 

 

Forrás: mti.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok