loader
Művészettörténet Szentendréről nézve, beszélgetések a PMK-ban

Művészettörténet Szentendréről nézve, beszélgetések a PMK-ban

Új sorozattal szeretné közel hozni a művészetet a látogatókhoz a Pest Megyei Könyvtár.

A XX. század művészetét nagymértékben meghatározták a különböző izmusok, amiknek hatására alakították művészetüket a szentendrei alkotók is. Előttük szeretne tisztelegni a Pest Megyei könyvtár legújabb sorozata a Művészettörténet Szentendréről nézve, aminek megálmodója és házigazdája Gaján Éva a könyvtár szakmai munkatársa.

A szeptemberben indult a Művészettörténet Szentendréről nézve címet viselő, négy alkalomra tervezett előadássorozat első meghívott vendége, Balogh László Munkácsy – díjas festőművész volt,  aki múltjáról, munkásságáról, a nagy művészekhez fűződő kapcsolatáról is mesélt a közönségnek.

Kiderült a beszélgetésből, hogy hogyan jött létre a szentendrei Régi Művésztelep, kinek az ötlete volt a város fejlesztése, a híres festők meghívása, a már a képzőművészet egyik központjává magasodó Szentendrére.

Az est témája a konstruktivizmus volt, ami az orosz művészetben 1912-ben jelentkező absztrakt irányzat, amely különböző anyagok alkalmazásával a tömegek és formák viszonyát jeleníti meg, a geometrikus formákat helyezi előtérbe.

Az eseményen a Szentendrei Médiaközpont is jelen volt, így egy hosszabb összefoglalót láthatnak majd a péntek esti Művészváros című magazinműsorban.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok