loader
Ma van Hamvas Béla, szentendrei író halálának évfordulója

Ma van Hamvas Béla, szentendrei író halálának évfordulója

51 éve, 1968 november 7-én hunyt el Hamvas Béla, író. Halálának évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést az Városháza Dísztermében tegnap este. Az esemény előtt az emlékezők tiszteletüket tették az író sírjánál.  

A megemlékezést három szervezet, az Ars Et Vita Alapítvány, a Hamvas Béla Alapítvány és a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár szervezte. Az Ars Et Vita Alapítvány Hamvas Béla szellemi örökségének megőrzését tűzte ki célul. Alapítója, Szentendre díszpolgára, Marghescu Mária is ott volt a sírnál.

Harmathy András református lelkész tartott beszédet Hamvas Béla és felesége, Kemény Katalin sírjánál a Sztaravodai úti köztemetőben szerda délután. Az író, filozófus, esztéta és könyvtáros éppen 51 évvel ezelőtt halt meg. Sok évet töltött Szentendrén. Ide menekült, mikor Lukács György, marxista gondolkodó és kommunista politikus károsnak minősítette munkáit, emiatt B-listázták, kényszernyugdíjazták, és elnémították. Kertészkedésből tartotta fenn magát. Nyugdíjasként már saját, szentendrei gyümölcsösét művelte. A református lelkész az erdélyi író, Szőcs Géza szavaival emlékezett Hamvas Bélára.

A programok nem értek véget a temetőben, az emlékezők a Városháza Dísztermébe mentek tovább, ahol a többi között kerekasztal beszélgetésen fiatal tudósok idézték fel Hamvas Béla műveit.

A megemlékezés ma este a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban folytatódik a Hamvas Béla ezerarcú és egyszerű élete és műve című könyvbemutatóval.

 

 

 

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok