loader
Ivan Dan ünnepe Szentendrén

Ivan Dan ünnepe Szentendrén

A nyári napfordulót ünnepelték a városban elő dalmátok. A programok a hagyományos Ivan Dan napi misével kezdődtek, a hivatalos ünnepi megnyitót a Daru-piacon tartották.

Több száz évvel ezelőtt érkeztek az első dalmát családok Szentendrére, mikor a török támadások miatt menedéket kerestek maguk számára. A jelenleg is városunkban élő leszármazottak a mai napig hűen őrzik a dalmát örökséget, így hagyományos ünnepeiket is rendszeresen tartják.

Évek óta hagyomány, hogy a település dalmát közössége Ivan Dan napját megünnepli, ilyenkor misével kezdik a programok során. Idén ezt követően a Városházára vonultak, majd onnan a Daru-piacra mentek, ahol finom ételek, zene és tánc várta az ünneplők seregét.

Bár a jelenleg Szentendrén élő dalmátok száma megfogyatkozott, annál élénkebben éltetik kultúrájukat és szokásaikat. A vacsora után meggyújtották a Szent-Iván éji máglyát, ami a hiedelem szerint egész évre védelmet biztosít a jégeső és a nyirkos köd ellen. A bátrabbak részt vehettek a tűzugráson is, ami az egészség és a szerelem rituáléja.

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok