loader
Folyamatosan bővül a Szerb Egyházi Múzeum tárlata

Folyamatosan bővül a Szerb Egyházi Múzeum tárlata

Egyre több műtárgyat láthat a közönség Szentendre Fő terén a Szerb Egyházi Múzeumban. Magyarország legnagyobb állandó Szerb Egyház Művészeti Kiállítását a Szerb Egyházi közösség tagjai május 25-én adták át a látogatók számára.

Gyertyatartók, Ikonok, Kelyhek, paténák, keresztek különböző műtárgyak, amelyek  a szerb ortodox liturgia részét képezik. A gyűjtemény korábban a Püspöki Székesegyház kertjében volt, de május végétől A Szerb Felekezeti Iskola helyére költözött  Szentendre Fő terére. A kiállítás megnyitóján jelen volt Soltész Miklós nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Vladan Vukosavljev szerb kulturális és tájékoztatási miniszter és Irinej pátriárka a szerb ortodox egyház vezetője. A tárlat május 25-től látogatható. Az egyházi múzeum állandó kiállításának nagyrészét a Püspöki Székesegyház kertjéből áthozott műkicsek teszik ki, de emellett néhány ikont magyarországi szerb családok ajánlottak fel. Valamint az Újvidéki Matica Serbska Galéria is jelentős segítséget nyújtott a tárlat létrejöttében.

A múzeum vezetője Vukovits Koszta már észrevett több hiányosságot is, így ezeket szeretnék folyamatosan pótolni és javítani. Az alsó szintén jelenleg a püspökségnek a portré gyűjteményéből lehet látni egy válogatást, de később egy multimédiás történeti bevezető lesz megtekinthető.

 

 

(Forrás: Internet)

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok