loader
Eleven üresség - Az FMC kiállítása Marghescu Mária gyűjteményéből

Eleven üresség - Az FMC kiállítása Marghescu Mária gyűjteményéből

Eleven üresség - Részlet Marghescu Mária gyűjteményéből címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban (FMC) pénteken Anna Mark, Alexandre Hollan és Bér Sándor munkáiból.

A koronavírus-járvány okozta szünet után a Franciaországban élő Anna Mark, Alexandre Hollan és Bér Sándor közös tárlatával indul Ferenczy Múzeumi Centrum őszi kiállítás-sorozata - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

Mint a közlemény emlékeztet, Marghescu Mária életében mindig fontos szerepe volt a művészetnek: a gimnázium után az orvosi egyetem mellett az Iparművészeti Főiskolára is jelentkezett. Párizsban, a modern művészetek akkori központjában is művészetközelben élt, ezért jó kapcsolatokat alakított ki, amelyekre később galeristaként építhetett.
Marburgban rendezte meg élete első kiállítását, egy lakástárlatot Breznay József festő számára. Münchenbe költözése után a közeli kisvárosban, Grafingban megnyitotta a Grafinger Kunstkabinet nevű galériát, melyet Hannoverben a Galerie Marika Marghescu követett. Galériáiban a legjelentősebb európai kortársak (Joan Miró, Pierre Alechinsky, Gerhard Hoehme, Antoni Tapies, Eduardo Chillida, Günther Uecker) mellett a magyar emigráció (Hollán Sándor, Bér János, Márkus Anna, Hajdu István), valamint számos Szentendrén élő művész (Deim Pál, Orbán Attila, Urbán Teréz) és más magyar alkotók műveit állította ki. A Marghescu-gyűjtemény fontos darabjai a művészkönyvek is Tapiestől Walter de Marián át Márkus Annáig - áll a közleményben.
A Kigyós Fruzsina által rendezett kiállítás a kollekció egy részét mutatja be a Ferenczy Múzeumban három jelentős, magyar emigráns művész munkáin keresztül. A műveket a tulajdonos a múzeumnak ajándékozza.
Szintén a Ferenczy Múzeumban - a Barcsay Teremben - indul el csütörtökön Ekler Dezső építész építészet-hermeneutikai előadás-sorozata Szentendrei Építészeti Szalon címmel - közölte az FMC.

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok