loader
Életműdíjat kapott Balogh László Munkácsy-díjas festőművész

Életműdíjat kapott Balogh László Munkácsy-díjas festőművész

Életműdíjat vett át Balogh László Munkácsy-díjas festőművész október 20-án az Emberi Erőforrások Minisztériumától, a Magyar Festészet Napja Alapítvány szervezésében XVIII. alkalommal Budapesten megrendezett Élő magyar festészet című kiállítás alkalmából.

1951-1957: Magyar Képzőművészeti Főiskola, mesterei: Barcsay Jenő, Konecsni György. 1981-től a Szentendrei Grafikai Műhely tagja. 1958-ban felveszik a Szentendrei (régi) Művésztelep tagjai közé. 1980: a Dunakanyar Nyári Tárlat díja; 1982: Pro Urbe Szentendre; 1985: a Mozaikpályázat díja; 1986, 1989: a Szentendrei Grafikai Műhely nívódíja; 1994: a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje; 2006: Munkácsy-díj. Tanulmányúton járt Olaszországban (1962), Jugoszláviában (1970), Lengyelországban (1966), Romániában (1969) és Franciaországban.

A legközvetlenebb Barcsay-tanítványok egyike. Korai munkái még erősen kötődnek a szentendrei városképhez. A 70-es, 80-as években ~t már szín- és színrelációk, a formák egyensúlya, ütköztetése, horizontális, vertikális mozgások, közelítő és távolodó motívumok harmóniája, vagy diszharmóniája érdekli, azaz tiszta festői problémák foglalkoztatják. Sűrűn szerepel vásznain a bábuvá redukált emberi alak, amely formailag erősen különbözik a Barcsay- vagy Deim-féle idol- vagy baluszterszerű figuráktól. ~ piktúrája a kezdetektől napjainkig a konstruktivista tradícióra támaszkodik, amennyiben a kompozíciós fegyelem, a rend kitüntetetten fontos számára, ám témaválasztása gyakorta tartalmaz poétikus mozzanatokat (Siratók, Golgota, Árnyak). Grafikusi munkássága is jelentős, számos könyvborítót, plakátot tervezett. A 90-es években többtucatnyi település címerét tervezte.

Forrás: artportal.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok