loader
Balogh Ernő Zoltán új filmje Kucsera Ferenc atyáról

Balogh Ernő Zoltán új filmje Kucsera Ferenc atyáról

Dr. Kucsera Ferenc vértanúságának történetét szinte minden szentendrei ismeri. A római katolikus káplánt 1919. június 25-én végezték ki a Tanácsköztársaság Vörös Hadseregének katonái. Balogh Ernő Zoltán új dokumentumfilmje, „A lélek megindul” az atya életével és személyiségével foglalkozik. A TV Szentendre stúdiójában beszélgettünk a film rendezőjével, forgatókönyvírójával.

Balogh Ernő Zoltánnak nem ez az első olyan munkája, amely Kucsera atya tetteit dolgozza fel. A Tekintetek című kisjátékfilm a pap utolsó napját mutatja be a nézőknek. A filmet Szentendrén forgatták, a premierre 2019 decemberében került sor. Nemzetközi szinten is elismerésekben részesítették, Rómában, a Mirabile Dictu – Nemzetközi Katolikus Filmfesztiválon például fődíjat nyert. A készítőknek legújabb alkotásukkal is az a céljuk, hogy minél szélesebb köröknek juttassák el azt.

Beleszólt a film forgatásába a koronavírus első hulláma. A stábnak nem volt lehetősége Szentendrén felvenni a jelenteket, Bécsben viszont tudtak felvételeket készíteni Kucsera Ferenc tanulmányainak helyszínén, a Collegium Pazmanianum-ban. A készítők arra kényszerültek, hogy előző kisjátékfilmjükből is felhasználjanak bizonyos képi részleteket, és a körülmények ellenére is törekedtek a pap személyének minél hitelesebb ábrázolására. A rendező fontosnak tartotta a történelmi háttér bemutatását, az első világháború, az Őszirózsás forradalom és a Tanácsköztársaság időszakát is. A kutató- és gyűjtőmunka Magyar Endre történész közreműködésével készülhetett el, akinek szakterülete ez a kor.

Kucsera atya életének és örökségének meghatározó eleme, hogy naplót írt, melyet egészen a Pázmáneumban eltöltött napjai óta, pappá szentelésétől kezdve vezetett. A napló „A lélek megindul” idézettel kezdődik, a dokumentumfilm innen kapta címét. Az eredeti példány holléte jelenleg ismeretlen, a forgatókönyvíró egy másolattal, annak is csupán részleteivel tudott dolgozni.

A filmben Valentin Antal is megjelenik, akinek nagyapját, a nyolcgyermekes Valentin Jánost Kucsera áldozathozatala mentette meg a biztos végtől. Őt a Tekintetek győzte meg arról, hogy elfogadja a rendező felkérését, és szerepeljen ebben az új projektben. Balogh Ernő Zoltán szerint a filmben megszólalók mind különböző szempontokból közelítik meg a történéseket, ezáltal a nézők is elgondolkodhatnak, és megalkothatják saját véleményüket.

A készítők tervei között szerepel még egy film leforgatása a témában, amely a káplán szülővárosa, Léva és Szentendre kapcsolatát dolgozná fel. A jelenlegi helyzetben a rendező azonban nem tudja megmondani, ez mikor valósulhat meg.

A Balogh Ernő Zoltánnal folytatott teljes beszélgetést az alábbi linken nézhetik meg.

http://www.szentendre.media.hu/tv-szentendre/videok/fokuszban/fokuszban-balogh-erno-zoltan-tv-szentendre-2020-10-15

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok