loader
Arany János emlékére

Arany János emlékére

A magyar nyelv legnagyobb mesterének, Arany János születésének 200. évfordulójára emlékeztek a P’Art Moziban, kedden, Kertész József szervezésében. Bearanyozták a délutánt a nagy költő verseivel kicsik és nagyok a zenés irodalmi esten.

Évről évre más- más költők versei elevenednek meg a költészet napja alkalmából szervezett vers kör tagjainak tolmácsolásában, a P’Art Moziban. József Attila, Babits Mihály, Berda József, Nemes Nagy Ágnes munkássága után, Arany János születésének 200. évfordulójára emlékezetek az egybegyűltek, rímekbe szedve az író, költő életét.

Az irodalmi estet komolyzenei betétek tették még hangulatosabbá. Az irodalmi körhöz minden korosztály képviselői csatlakoztak, hogy közösen emlékezzenek meg Arany Jánosról, felidézve verseit. Nem csak Szentendréről, de a környező településekről is érkeztek irodalombarátok a P’Art Moziba.

A szervező, Kertész József unokája elevenítette fel a költő tollából származó halhatatlan Toldi vers egy részletét. A lírákon, kisepikai műveken, balladákon keresztül megelevenedet a filmszínház életében, a XIX. század. Arany János emléke a XX. és a XXI. században is töretlenül él az emberekben művein keresztül, de 1995-ben a Magyar Írószövetség Arany János Alapítvány megalapította a költő nevét viselő díjat, amelyet 1996-ban adtak át először. Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából az egész országban megemlékezéseket tartanak, amihez városunk, Szentendre is csatlakozott egy Arany esttel.

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok