loader
A Skanzen szervezi az UNESCO bizottság programját

A Skanzen szervezi az UNESCO bizottság programját

Múlt héten megválasztották az UNESCO szellemi kulturális örökség gondozóját. A cím viselője négy éven át Magyarország, melynek szakmai koordinálója a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum lesz.

Az UNESCO Kormányközi Bizottságnak 24 tagja van, hazánk az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Egyezmény Részes Államainak Közgyűlése döntésének értelmében, 2014. június 4-én e tagok közé nyert felvételt.

A címet négy éves időtartamra ítélik oda, melynek szakmai szervezőjeként a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum keretében működő, Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságot jelölte ki a kormány. A szervezet dönt a szellemi kulturális örökség politikájának fő irányairól, az UNESCO forráselosztásáról, valamint az örökség megőrzését szolgáló programok és tevékenységek listájáról is.

Máig összesen 19 magyar elem szerepel a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékében, köztük a mohácsi busójárás, a matyó népművészet, valamint 12 országgal közös felterjesztés eredményeként a solymászat is felkerült az UNESCO reprezentatív listájára.

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok