loader
A Skanzen kiállítása kapta Az év kiállítása 2021 díjat

A Skanzen kiállítása kapta Az év kiállítása 2021 díjat

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Vagonlakók - Trianon árvái című állandó kiállítása, a bükkábrányi Jószerencse Háza A vándorló bánya titkai című állandó tárlata és az egri Dobó István Vármúzeum Egri borkóstoló - A szőlőművelés öröksége című virtuális kiállítása nyerte el Az év kiállítása 2021 díjat, amelyet hétfőn adtak át Budapesten.

 

 Pulszky Társaság 2010-ben alapította AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA díjat, amellyel a muzeális intézmények kiállítások megvalósításában megnyilvánuló tudományos felkészültségét, kreativitását, a közönséggel való kapcsolatteremtő képességét jutalmazza, egy múzeum állandó vagy időszaki kiállítását kiválasztva. 

 

A vagonkiállítás 2020. augusztus 20-án nyílt meg a látogatók előtt. A múzeum kiállítása egy korabeli tehervagont elevenít meg, amelyben tablók, eredeti, hiteles tárgyak, személyes történetek, interaktív eszközök, fény- és hangeffektek segítségével idézi fel a korabeli atmoszférát és mutatja be azoknak az egykori honfitársainknak viszontagságait és életkörülményeit, akiknek a trianoni döntés miatt el kellett hagyniuk szülőföldjüket, és évekig bizonytalanságban – és sok esetben megalázó körülmények között – kellett élniük. 

 

A kiállításnak a Skanzen bejárati épülete, a mezőhegyesi vasútállomás ad otthont. a kiállítótérként szolgáló tehervagont 1905-ben gyártották a győri Magyar Waggon- és Gépgyárban.

 

A vagon belsejében a „kiállítótér” három részre oszlik. Belépve középen, szemben a falon Ébersz Gyula Munkácsról menekült vasutas és gyermekeinek képét láthatják a látogatók. A térbe érkezve párbeszéd fogadja a látogatót (Ébersz Gyula, Szabó Lujza és leányuk, Lenke beszélgetése, 1920 tavaszán), amelyet színészek mondtak fel. A vagon jobb oldali részén a vagonlakók tényleges „életterét” találjuk. Bal oldalon az átmenekített, jelenleg használaton kívüli bútorok és berendezési tárgyak. A vagonba telepített rejtett hangfalakból szóló háttérzajok azt az atmoszférát is megteremtik, hogy milyen lehetett a sínek közötti élet.

 

A kiállításhoz kapcsolódóan olyan játékok várták a látogatókat, amelyekkel a fizikai és szellemi határaikat tehették próbára.  

 

Az érdeklődők  a társadalmi és országhatárok kérdésein túl különböző helyszíneken az emberi test, az emberélet, a lakóház, a közösség határ fogalmaival is találkozhat. Fontos, hogy a tárlat nem a „Trianon traumát” erősíti,  hanem az összetartozást határokon innen és túl.

 

Forrás: magyarmuzeumok.hu

 

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok