loader
Werner Ákos nyílt levele Fülöp Zsolt polgármester részére

Werner Ákos nyílt levele Fülöp Zsolt polgármester részére

Nyílt levelet írt Werner Ákos a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár korábbi igazgatója Fülöp Zsolt polgármester részére, melyet szerkesztőségünknek is eljuttatott. A levélből kiderül, hogy neki ítélte a városvezetés a Szentendre Város Közművelődési Díjat, melyet október 23-án vehetne át a volt intézményvezető.

Az elismerés azért érdekes, mert csupán néhány hónapja számoltunk be arról, hogy öt év után fel kellett állnia igazgatói székéből, annak ellenére, hogy érvényes pályázatot nyújtott be, melyet a szakmai bizottság  4:1 arányban támogatott. Ettől függetlenül 5 év után távozni kényszerült.

A mai napon fogant Fülöp Zsolt polgármester részére írt nyílt levelét változtatás nélkül közöljük.

 

Nyílt levél Fülöp Zsolt polgármester részére

 Tisztelt Polgármester Úr!

 Nagyon meglepett a levelével, amelyben arról értesít, hogy Szentendre Város Önkormányzat Képviselő Testülete a kiemelkedő szakmai tevékenységem elismeréseként nekem ítélte a Szentendre Város Közművelődési Díjat.

Zavarba is hozott, mert ez a határozat csak tovább gyarapítja az ellentmondásokat az elmúlt öt évben elvégzett munkám, és a pályázatom értékelése körül.

Június 4-én, szintén egy történelmi emléknapunkon, amikor behívatott az irodájába, röviden azt közölte, hogy a Képviselő Testületben nincs meg a pályázatom elfogadásához a többség.

Ekkor hiába kérdeztem, hogy milyen szakmai indok áll a döntés mögött, egyet sem tudott megnevezni. Szerettem volna megtudni, hogy mi volt az Ön által kinevezett szakmai bizottság állásfoglalása, és milyen arányban szavaztak a pályázatom támogatásáról vagy elutasításáról, és külön is érdekelt volna a könyvtáros kolléga szakértői véleménye, de ekkor kérdéseimre nem kaptam semmilyen választ Öntől.

Megható volt, hogy a hír hallatán munkatársaim azonnal petíciót írtak Önnek és minden önkormányzati képviselőnek, hogy még a testületi szavazás előtt megtudhassák, hogy a könyvtárban dolgozók 86,5 %- a elismeri a korábbi években végzett munkámat és kérik Önöktől a pályázatom elfogadását és a kinevezésem meghosszabbítását.

Mint később kiderült a szakmai bizottság is 4:1 arányban támogatta a pályázatomat és annak elfogadására tett javaslatot. Az azonban nem derült ki, hogy a Képviselő Testületben valójában mekkora volt az elutasítottságom, hiszen szavazásra nem került sor. A járványügyi helyzetre való hivatkozással, de a vészhelyzet feloldásának ismert dátuma előtt pár nappal, Ön egyszemélyben érvénytelenítette a pályázatomat.

Ha a Képviselő Testület úgy látja, hogy kiemelkedő szakmai tevékenységem ilyen rangos díjat érdemel, akkor nyáron miért csak az ellenzéki képviselők hallatták a szavukat e fent vázolt eljárással szemben? Nem az lett volna a kiemelkedő szakmai tevékenységem elismerése, hogy további öt évre megbíznak az intézmény vezetésével?

Ami az Önök részéről legjobban hiányzott nekem ebben a történetben az az őszinteség.

Csak politikai játszmákat látok mindenütt, amelyekben én nem szeretnék szerepelni.

Különösen rosszul érezném magamat ezek után az október 23-ára tervezett díjátadón, azon a napon, amikor történelmünk talán legigazabb és legőszintébb forradalmára, szabadságharcára, és háborújára emlékezik az ország. Egy ilyen napon csak igaz és őszinte módon tehetnénk bármit is, hogy méltók legyünk az ünnephez és az 56-os hősökhöz.

Ugyanakkor lehet, hogy a kitüntetésre vonatkozó kezdeményezés és előterjesztés a szentendrei polgároktól ered. A könyvtárlátogatóktól, a munkatársaktól, a városi intézmények és iskolák dolgozóitól, akikkel sok szép közös emlékem van. Az ő elismerésüket nemes gesztusnak érzem és természetesen elfogadom tőlük, pedig túlzónak érzem.

 Bármit, amit tettem, azt korlátaim tudatában, de tiszta szívből tettem értük. Soha nem gondoltam arra, hogy ezért bármilyen különösebb elismerést érdemelnék. Azt szerettem volna, hogy az ő életük legyen gazdagabb, élhetőbb és tartalmasabb, hogy segíthessek mindenkinek saját életcélja elérésében.

Ezért szeretném, ha azt a pénzjutalmat, ami ezzel a díjjal jár, szintén a szentendreiek kaphatnák meg, egy olyan civil egyesület szolgálatain keresztül, akik továbbra is jelen vannak az életükben, elkötelezettek a város kulturális értékeinek őrzésében, ápolásában, rendezvényeikkel és programjaikkal hozzájárulnak a közművelődési feladatok ellátásához, támogatják és óvják az ifjúságot, hogy Szentendrének jövője legyen.

 Kérem ezért Polgármester urat, hogy az én tevékenységem elismeréseként megállapított pénzösszeget a Szentendre Barátai Egyesület részére adja át.

 

Köszönettel:

Werner Ákos

2020. október 13.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok