loader
Több balesetveszélyes fa is kivágásra vár a városban

Több balesetveszélyes fa is kivágásra vár a városban

Az elkövetkező időszakban Szentendrén több helyen fognak kivágni megromlott állapotú fákat. A fák kidőlhetnek, ágaik letörhetnek, veszélyt jelentve ezzel a járókelőkre, épületekre vagy a közelben parkoló autókra. A vizsgálatok is megerősítették a kivágások szükségességét, adott tájékoztatást Hazai Attila, városi főkertész.

November 10-én, kedden már megkezdték a munkát a Bükkös-patak 54. szám melletti zöld juharfával, amely fajtájából adódóan idővel könnyedén elkorhad, törzsén jókora hasadást figyeltek meg. A fa pótlására várhatóan tavasszal kerül majd sor.

A közeljövőben a Pap-szigeten, a hídtól balra álló rezgő nyárfára is hasonló sors vár. A fa meghasadt törzséből fekete váladék folyik, ami bakteriális fertőzésre utal. Műszeres mérés után azt is megállapították, hogy a törzs belsőjének 54-69%-a elpusztult.

A szentendrei piac közelében, a Bükkös-patak védő rézsűjének szélén álló szomorúfűz gyökere nagyrészt a felszín felé került, és megsérült. A törzsén található bükkfatapló termőtestek elszaporodtak, így egy része már teljesen letört, megroncsolódott. A fa stabilitása csökkent, a mérés által kimutatott 900%-os biztonsági mutató nagyon magas. A gombás fertőzöttség hatására elképzelhető, hogy további ágak törnek le a törzsből, így a lehetséges balesetek elkerülése érdekében ennek is indokolt a kivágása.

 

forrás: szentendre.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok